Aprit 100 dienas kopš pazuda aviolaineris ar 239 pasažieriem

foto: ntv.ru
foto: ntv.ru

Tas tomēr ir iespējams. Ir iespējams, ka uz planētas Zeme liels boeings pazūd bez pēdām.

Kopš 8.marta, kad pēdējoreiz bija sakari ar reisa MH370 lidmašīnu, pagājušas simts dienas, un nostiprinās prognoze, ka pazudušais Malaizijas aviolaineris varētu netikt atrasts vispār.

Lidmašīna ar kopumā 239 cilvēkiem uz borta bija ceļā no Kualalumpuras uz Pekinu 8.martā, taču pēkšņi pazuda no radariem. Pēdējais, ko sazinoties ar dispečerdienestu sacīja viens no lainera pilotiem, bija "viss kārtībā, arlabunakti", un dažas minūtes pēc tam apzināti tikušas atslēgtas komunikācijas iekārtas. Tomēr pēc satelītiem redzams, ka aviolaineris turpinājis lidojumu vēl vismaz 5 stundas.

Tieši šī nianse ilgāku laiku ļāva tuviniekiem ticēt (un varasiestādēm ar to spekulēt), ka lidmašīna varētu būt nolaidusies kaut kur uz sauszemes. Viena pēc otras parādījās sazvērestības teorijas, kā arī izskanēja informācija, ka vairākus pasažierus pat iespējams sazvanīt, tikai viņi neatbild, kā arī daži no pazudušajiem esot manīti tiešsaistē Ķīnas sociālajos tīklos.

2 nedēļas pēc lidmašīnas pazušanas Malaizijas varasiestādes paziņoja, ka boeings, visticamāk, atrodas Indijas okeāna dzelmē un izdzīvojušo nav. Šādu vēsti pasažieru tuvinieki saņēma ar īsziņu palīdzību; daudzi no viņiem nedēļām ilgi dzīvoja Pekinas lidostas uzgaidāmajā zonā, ik pa laikam ejot noklausīties preses konferences, kuras varasiestādes rīkoja, informējot par panākumiem lidmašīnas vraka meklēšanā. Taču panākumu nebija un joprojām nav nekādu.  

Visi okeānā no gaisa ieraudzītie priekšmeti bija jebkas cits, bet ne atlūzas. Visi fiksētie naftas plankumi izrādījās nesaistīti ar Malaizijas lidmašīnu. Visbeidzot, kad krastos pie Austrālijas tika uztverti lidaparāta melnās kastes signāli, parādījās cerība, ka to var atrast, taču - atkal nekā. Melnās kastes baterijas darbības laiks ir ierobežots, un tā beidza raidīt signālu. Signāla precīzas koordinātas nevarēja noteikt. Tiesa, meklējamais laukums okeānā arī ir liels.

Aviolainera meklēšanas darbi turpinās arī šobrīd, taču arvien patiesāka šķiet vairāku ekspertu prognoze, ka lidmašīna varētu nekad neatrasties. Šāda informācija dzen izmisumā 239 pasažieru tuviniekus, no kuriem daudzi ir zaudējuši ticību izmeklēšanai. Lidostā izveidota īpaša lūgšanās vieta, un tur radinieki satiekas, lai turpinātu lūgt un gaidīt. "Malaysia Airlines" pārstāvis izteicies, ka "šīs bijušas garākās un sāpīgākās dienas mūsu aviokompānijas vēsturē". Arī Malaizijas premjers izteicis līdzjūtību pasažieru tuviniekiem, taču tas nemazina cilvēku sāpes, kuri jau simts dienas dzīvo neziņā, vai jebkad varēs apglabāt savu mīļo mirstīgās atliekas.


Написать комментарий