Domē nevarēja pateikt, cik Daugavpils iedzīvotāji maksās par atkritumu izvešanu, nav izslēgts tarifa pieaugums

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ārpus kārtas jautājumu Daugavpils domes Finanšu komitejas deputātiem 17. jūnijā piedāvāja atbalstīt lēmumu par viena atkritumu kubikmetra apsaimniekošanas maksas apstiprināšanu Daugavpils pašvaldībā.

Saskaņā ar lēmumu viena atkritumu kubikmetra apsaimniekošanas maksa turpmāk sastādīs 7,31 eiro (bez PVN), kurā ietilpst atkritumu savākšana, uzglabāšana, pārvadāšana un nodošana pārstrādei, reģenerācijai vai apglabāšanai (2,15 eiro par 1 m3), Regulatora apstiprinātais tarifs par apglabāšanu poligonā (3,24 eiro par 1 m3) un dabas resursu nodoklis (1,92 eiro par 1 m3). Atgādināsim, ka norādīto kopējo summu par saviem pakalpojumiem konkursa rezultātā piedāvāja jaunais atkritumu izvešanas operators, kurš darbu Daugavpilī sāks augustā.

Deputātiem paskaidroja, ka iepriekš par 1 m3 atkritumu izvešanu maksa sastādīja Ls 9,01. Kā paskaidroja vicemērs Pēteris Dzalbe, Daugavpils ir pirmā pašvaldība, kura pielietoja pāreju no kubikmetra uz tonnu, bet proporciju noteica pats operators, vadoties pēc savas pieredzes. Agrāk lēsa, ka viena kubikmetra svars ir 200 kg, bet patlaban šis svars noteikts kā 140 kg.

Lēmuma apstiprināšanas gaitā, kurš sevī ietver daudz skaitļu un normatīvo pamatojumu uzskaitījumu, deputātei Natālijai Petrovai radās pamatots jautājums par to, kāda tad rezultātā būs atkritumu izvešanas maksa pilsētniekiem.

Kā paskaidroja Pēteris Dzalbe, šobrīd vēl diskutējams ir jautājums, vai atgriezt kārtību, kad pakalpojuma maksa tika aprēķināta, vadoties pēc īpašumā deklarēto cilvēku skaita, vai turpināt iekasēt maksu par dzīvokli kā tagad. Pašvaldība pauda savu priekšlikumu atgriešanās pie iepriekšējās sistēmas gadījumā aprēķināt maksu, vadoties pēc reāli dzīvojošo dzīvoklī cilvēku skaita. Bet šajā gadījumā rodas domstarpības starp dzīvokļiem un privāto sektoru, kurš maksā pēc reāli izvesto atkritumu daudzuma, paskaidroja vicemērs.

Runājot par to, kādēļ lēmumā norādīti rādītāji tonnās, P. Dzalbe paskaidroja, ka nākotnē var mainīties atkritumu izvešanas valsts plāns, jo poligons pieņem atkritumus tonnās, bet tie tiek savākti kubikmetros, un, ja parādīsies noteikumi, ka atkritumi jāsavāc tonnās, pašvaldība būs tam gatava.

Atbildot pēc būtības uz jautājumu par reālo pakalpojuma maksu daudzdzīvokļu māju iemītniekiem, Pēteris Dzalbe un Jānis Lāčplēsis paziņoja, ja spriež pēc patlaban apstiprināmā tarifa par 1 m3, maksai teorētiski jābūt par 40% mazākai, bet tikai gadījumā, ja nemainīsies atkritumu apjoms, kuru reāli nodod iedzīvotāji. Tas nozīmē, ja maksa sastādīja aptuveni 4 eiro, tad tai jāsamazinās līdz 2,5–3 eiro par dzīvokli. Ja notiks atgriešanās pie aprēķina sistēmas pēc cilvēku skaita, maksa var būt savādāka: dažiem – lielāka, dažiem – mazāka.

Tāpat P. Dzalbe atzīmēja, ka apstiprināmais tarifs sastāv no 3 daļām, tādēļ, piemēram, ja tiks paaugstināts dabas resursu nodoklis, tad koeficients tiks pielietots arī atkritumu izvešanas tarifam, kas novedīs pie tā pieauguma.

Atgādināsim, ka jauno tarifu tiek plānots izmantot no 1. augusta. Galīgais lēmums tiks pieņemts domes sēdē nākamnedēļ.


Написать комментарий