Vienotības sarakstā līderu maiņa

foto: Delfi
foto: Delfi

Vienotība ir pirmais politiskais spēks, kas šonedēļ prezentēja kandidātu saraksta līderus Saeimas vēlēšanās. Valdības vadītāja Laimdota Straujuma, kas būs pirmā Vidzemē, oficiāli nominēta arī kā partijas premjera kandidāte, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Vienotības sarakstā teju katra otrā seja būšot jauna. "Vienotībā notiek paaudžu maiņa, kas ir milzīgs sasniegums," sacīja Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars. Lielo uzskatu dažādību, kas nebija pieņemama no partijas aizgājušajiem Saeimas deputātiem, Kampars vērtē kā modernām Rietumeiropas partijām raksturīgu pazīmi.

"Vai Kampara kungs mēģina jokot," sacīja Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens, kurš neredz pamatu runāt par paaudžu maiņu, ja sarakstā ir virkne Jaunā laika dibinātāju ar vairāk nekā desmit gadu politisko pieredzi. Arī bijušie Reformu partijas biedri un vietējo partiju pārstāvji, kas pievienojušies Vienotībai, jau bijuši politiskajā apritē. Pēc politologa domām, tas ir tikai vēl viens mēģinājums, konsolidējot spēkus, izveidot citu, bet ne jaunu Vienotību.

Partijas vadītāja un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa tradicionāli startēs ar pirmo numuru Kurzemē, bet Saeimas deputāts Jānis Reirs - Zemgalē. Viņi abi bija Jaunajā laikā no 2002.gada. Pārējo vēlēšanu apgabalu lokomotīves ir Vienotībā jaunas sejas. Rīgā pirmais būs ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, bet Latgalē - satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Latgales sarakstā vēlas kandidēt arī Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš iepriekš startēja Zemgalē. Ja 21.jūnijā par sadarbību ar Vienotību izšķirsies arī Latgales partija, tad no tās augstā vietā Latgales apgabalā būs Preiļu novada priekšsēdētājs Aldis Adamovičs. Iespējams, ka no reģionālās partijas startēs arī bijušais Dagdas novada priekšsēdis Viktors Stikuts, kurš tāpat kā Adamovičs savulaik bija Tautas partijā.


Написать комментарий