Izsolē par gandrīz 10 miljoniem pārdod retu pastmarku

foto: Reuters
foto: Reuters

Ļoti reti sastopama 19.gadsimta pastmarka no britu kolonizētās Gajānas otrdien Ņujorkā izsolīta par rekordaugstu cenu - 9,5 miljoniem ASV dolāru (septiņiem miljoniem eiro).

Vairāksolīšana sākās no 4,5 miljoniem dolāru (3,3 miljoniem eiro). Jau pēc divām minūtēm to bija iegādājies kāds anonīms kolekcionārs, kurš izsolē piedalījās ar telefona starpniecību.

"Pastmarka tika izsolīta par 9,5 miljoniem dolāru, kas ir jauns cenas rekords starp pastmarkām," paziņoja izsoļu nama "Sotheby's" īpašo projektu direktors Deivids Redens.

Astoņstūra formas pastmarka tika iespiesta Gajānā 1856.gadā. Tās platums ir 2,54 centimetri, bet augstums - 3,18 centimetri. Tās aizmugurē ar melnu tinti rakstīti iepriekšējā īpašnieka iniciāļi. Pastmarkas nominālvērtība ir viens cents.

Redens norādīja, ka markai piemītot "brīnišķīga aura", kas to padarot par "Monu Lizu starp pastmarkām". Kopš 1922.gada pastmarka četras reizes pārspējusi iepriekšējos cenas rekordus. Tās pēdējais īpašnieks bija amerikāņu multimiljonārs un notiesātais slepkava Džons Dupons. Viņš to iegādājās 1980.gadā, bet kopš 1986.gada pastmarka nav bijusi publiski apskatāma.

"Sotheby's" norāda, ka tas ir vienīgais pastmarkas eksemplārs, kas saglabājies līdz mūsdienām. Iepriekšējais cenas rekords bija 2,2 miljoni dolāru (1,6 miljoni eiro), ko 1996.gadā samaksāja par unikālu zviedru pastmarku.


Написать комментарий