Daugavpils attīstības stratēģiju atkal koriģēs: P. Dzalbe nepatika punkts par atkritumu reģenerāciju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kārtējo reizi Daugavpils domes deputāti 19. jūnijā apsprieda piestrādāto Daugavpils attīstības stratēģiju līdz 2030. gadam, tādēļ prezentācija turpinājās bez komentāriem un iebildumiem, kamēr runa nesākās par atkritumu apsaimniekošanas sistēmu.

Kā paziņoja ziņotāja, telpiskās attīstības plānotāja Helēna Trošimova stratēģijā iekļauts punkts par to, ka sadzīves atkritumu lielapjoma šķirošana, šķirošanas līnijas būvniecība (tai skaitā esošās jaudas palielināšana), atkritumu reģenerācija un sadedzināšana pilsētas teritorijā nav pieļaujama.

Vicemērs Pēteris Dzalbe palūdza paskaidrot, ko nozīmē šī prasība, un pajautāja, vai pašvaldība var iejaukties reģenerācijas lietās (red. piezīme: reģenerācija ir jebkura darbība, kuras galvenais rezultāts ir atkritumu lietderīga izmantošana ražošanas procesos vai tautsaimniecībā, aizstājot ar tiem citus materiālus, kuri būtu izmantoti attiecīgajai darbībai, vai arī atkritumu sagatavošana šādai izmantošanai). Pastāv atkritumu apsaimniekošanas likums, kurš paredz, ko var darīt dome, bet ko nevar, un dome šajā sfērā var kontrolēt visu, izņemot atkritumu reģenerāciju, atzīmēja P. Dzalbe. Turklāt vicemērs piekrita, ka pilsētā nedrīkst būvēt atkritumu šķirošanas līniju un sadedzināt atkritumus, bet aizliegt reģenerāciju nedrīkst.

Pēc šī paziņojuma H. Trošimova atzīmēja, ka speciālisti vēlreiz izskatīs likumu un koriģēs šo stratēģijas punktu. Pilsētā ir iespējams uzstādīt konteinerus, būvēt atkritumu savākšanas punktus, bet vairāk neko pilsētā ar atkritumiem nevar darīt, atzīmēja H. Trošimova.

Tādējādi var tikai pieņemt, kādēļ P. Dzalbe aicināja neiekļaut stratēģijā punktu par atkritumu reģenerācijas aizliegšanu pilsētā, un ko par to teiks iedzīvotāji.

Atgādināsim, ka pirms pusotra gada Daugavpilī izcēlās skandāls, jo pilsētnieki bija pret atkritumu šķirošanas (pārstrādes) līnijas ierīkošanu pilsētas robežās. Tad publiskā sanāksmē Ruģeļu iedzīvotāji pauda pārliecību par to, ka blakus viņu mājām atradīsies nevis slēgta šķirošanas līnija, bet īsta atkritumu izgāztuve, kura kaitēs ne tikai dabai, bet arī cilvēku veselībai.


Написать комментарий