D. Rodionovs: Kompānijas, kura apsolīja zemāku tarifu par atkritumu izvešanu, iekšējos izdevumus iedzīvotājiem nav jāapmaksā 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā jau tika ziņots, no augusta Daugavpilī sāks strādāt jauns sadzīves atkritumu izvešanas uzņēmums, tomēr līdz šim brīdim nav zināmi visi jaunā operatora darba nosacījumi: precīzas rēķinu summas par atkritumu izvešanu iedzīvotājiem nevar paziņot, tāpat arī nav zināms, vai starpnieks – DzKSU saņems maksu par rēķinu izrakstīšanu par atkritumu izvešanu iedzīvotājiem.

Portāls Gorod.lv palūdza šo situāciju komentēt vicemēru Dmitriju Rodionovu un pajautāja, ar ko var draudēt situācija, ja DzKSU nesaņems starpnieka pakalpojumu maksu, un vai iedzīvotāji var nesaņemt apsolīto par 40% zemāku tarifu par atkritumu izvešanu.

„Kad tiek organizēts jebkurš konkurss, galvenais, lai tiktu sasniegti tā rezultāti. Kā paskaidroja mums, deputātiem rēķini par atkritumu izvešanu katram iedzīvotājam būs par 40% zemāki. Ja jau šie solījumi ir izskanējuši, bez šaubām jāsasniedz šie rādītāji, neatkarīgi no kaut kādiem ārējiem apstākļiem. Ja konkurss ir noticis un izvēlēts cits pakalpojuma sniedzējs, jābūt kaut kādiem uzlabojumiem.

Kas attiecas uz DzKSU un tā pakalpojumu apmaksu par līdzekļu inkasāciju, būtu pareizi un loģiski, lai naudas inkasācija par atkritumu izvešanu notiktu ar DzKSU starpniecību. Tā ir normāla prakse, bet DzKSU par rēķinu izrakstīšanas un naudas iekasēšanas pakalpojumiem jāmaksā operatoram. Jaunajai kompānijai, kura ir ienākusi mūsu tirgū, jāsaprot, ka atņemt šo naudu no iedzīvotājiem nav pareizi. 

Iepriekšējais uzņēmums maksāja DzKSU par inkasāciju un rēķinu piestādīšanu apmēram 50 tūkst. latu gadā. Neapšaubāmi no kompānijas, kura ir uzvarējusi konkursā, jāpieprasa tādi paši nosacījumi, vai lai uzņēmums noslēdz tiešos līgumus ar iedzīvotājiem. Jā, operatoram radīsies papildizdevumi, bet šie izdevumi nav jāapmaksā iedzīvotājiem, tā ir kompānijas lieta.

Līgumā ar jauno uzņēmumu apmaksa par DzKSU pakalpojumiem netika iekļauta, iespējams, tā bija vienkārši kļūme, tādēļ tagad DzKSU vadītājam Jevgeņijam Oļenovam steidzamā kārtībā jāstrādā pie tā, lai steidzami atrisinātu šo jautājumu: vai jābūt par starpnieku un jāsaņem no uzņēmuma maksa par pakalpojumiem, vai operatoram jānoslēdz tieši līgumi ar iedzīvotājiem. Bet jebkurā gadījumā nedrīkst, lai kaut kādas darbības notiktu uz pilsētnieku rēķina.

Jaunajam vadītājam jārūpējas par uzņēmuma imidžu un iedzīvotājiem. Iespējama situācija, ja uzņēmums pats nodarbosies ar inkasāciju, tad tarifs būs augstāks. Bet, ja mums solīja atkritumu izvešanas tarifa samazinājumu par 40%, neatkarīgi no kaut kādiem faktoriem šis mērķis jāsasniedz.

Tāpat nav mazsvarīgi, ka organizācija, kura iepriekš nodarbojās ar atkritumu apsaimniekošanu, maksāja pilsētai dividendes, jo tās kapitāldaļas piederēja pašvaldībai. Uzņēmums bija reģistrēts Daugavpilī, deva pilsētniekiem darbavietas, maksāja nodokļus, kuru daļa palika pilsētā. Tagad uzņēmumā notiks darbinieku skaita samazināšana, jo pakalpojumu apjomi samazinās. Tādējādi ņemot vērā to, ka pilsēta zaudēs dividendes – naudu, kura tika izmantota tās attīstībai, darbavietām, DzKSU var zaudēt savu pakalpojumu apmaksu, var rasties situācija, ka rezultātā pilsēta jaunā operatora darba rezultātā ne tikai neko neiegūs, bet tieši otrādi – zaudēs. Bet es ceru, ka tas nenotiks”, – atzīmēja Dmitrijs Rodionovs.


Написать комментарий

Cik tad var kult tukšus salmus, vai tad to nevar pajautāt tieši jaunajam atkritumu izvešanas operatoram.