Daugavpils dome nosaukusi iemeslus, kādēļ neizpilda savu lēmumu par „Latgales laiks” daļu atsavināšanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pašvaldība turpina pildīt Valsts kontroles ieteikumus, veicot uzņēmumu reorganizāciju un apstiprinot jaunus līgumus par savu funkciju deleģēšanu ar jauniem nosacījumiem.

Portāls Gorod.lv painteresējās, vai tuvākajā laikā tiks lemts arī laikraksta „Latgales laiks” jautājums, kura daļas pieder Daugavpils pašvaldībai, kas pēc dažu juristu domām nav pareizi.

No domes tika saņemta atbilde, kurā teikts, ka 2010. gada 22. jūnijā dome pieņēmusi lēmumu par to, ka laikraksta daļas netiek paturētas pašvaldības īpašumā. Zīmīgi, ka tobrīd pilsētas mērs bija Jānis Lāčplēsis.

Kā skaidro pašvaldība, pamatojoties uz Komerclikumu, gadījumā, ja dalībnieka daļas tiek pārdotas, pārējiem akcionāriem ir pirmās rokas tiesības, ja Statūtos nav noteikts savādāk, un saskaņā ar likumu pārdevējs piedāvā akcionāriem nopirkt šīs daļas. 

Ņemot vērā, ka dome nav vienīgais laikraksta „Latgales laiks” dalībnieks, domei ir pienākums piedāvāt citiem dalībniekiem izmantot pirmās rokas tiesības. Tomēr pēc domes rīcībā esošās informācijas viens no laikraksta „Latgales laiks” dalībniekiem ir izslēgts no Uzņēmumu reģistra, tādēļ šobrīd nav iespējas risināt šo jautājumu, kā to paredz normatīvie akti. Turklāt, kā ziņo dome, saskaņā ar likumdošanas bāzi nepārdotās kapitāldaļas pārdevējs pārdod izsolē.

Tāpat vēstulē teikts, ka 2012. gada Valsts kontrole slēdzienā nesniedz nekādus ieteikumus par laikraksta „Latgales laiks” kapitāldaļām. No savas puses atzīmēsim, ka Valsts kontrole pat nepārbaudīja domes darbību tiesiskumu ar laikraksta „Latgales laiks” daļām. Kā paskaidroja Valsts kontroles pārstāvji, revīzijas plānošanas laikā pašvaldība pieņēma lēmumu, ka laikraksta „Latgales laiks” daļas īpašumā netiks paturētas, tādēļ revīzijas lokā jautājums par šo uzņēmumu netika iekļauts. Tādēļ struktūra nesniedz komentārus par pašvaldības lēmuma izpildi par šī uzņēmuma daļu atsavināšanu.


Написать комментарий