R. Strode: DzKSU bez maksas nevar piestādīt jaunā operatora rēķinus par atkritumu izvešanu, jo tad to apmaksās iedzīvotāji

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

16. jūnijā Daugavpils domes sēdē tiks galīgi apstiprināts lēmums par jauno atkritumu izvešanas tarifu pilsētā, turklāt precīzas summas, kuras turpmāk maksās iedzīvotāji par pakalpojumu, kā arī visi līguma nosacījumi ar jauno operatoru pagaidām nav zināmi.

Portāls Gorod.lv palūdza komentēt šo situāciju Ritai Strodei, jo līgums ar jauno operatoru ir noslēgts, tomēr nav atrisināti vēl daži jautājumi, kuri var ietekmēt to, cik par pakalpojumu maksās pilsētnieki. Mēs pajautājam, vai jaunajam operatoram jāuzņemas DzKSU pakalpojuma apmaksa, kurš tā vietā izrakstīs rēķinus par atkritumu izvešanu iedzīvotājiem.

„Pastāv divi notikumu attīstības ceļi: vai nu operators noslēgs līgumu ar katru klientu un tieši piestādīs rēķinus, vai noslēgs līgumu ar apkalpojošo organizāciju un maksās tai par rēķinu sagatavošanu un piestādīšanu. Šāds līgums bija ar iepriekšējo kompāniju, kura sniedza pakalpojumu, šāda sistēma strādā arī ar LPG, kura maksā DzKSU par rēķinu izrakstīšanu. Būs jāpieņem vienu no diviem lēmumiem. DzKSU bez maksas šo pakalpojumu veikt nevar, jo tad to apmaksās iedzīvotāji.

Kādēļ šī prasība sākotnēji netika iekļauta pamatlīgumā, grūti teikt. Negribas pat domāt, ka tas tika izdarīts tīšuprāt, iespējams, vienkārši līgums tika sastādīts neuzmanīgi. Manuprāt, ja mēs vēlamies uzlabot pakalpojumu, bija jāpaņem iepriekšējais līgums un visas labākās pozīcijas jāpārnes uz jauno līgumu ar jauno operatoru.

Par atkritumu izvešanu mēs esam runājuši ilgi, konkurss noritēja smagi, iedzīvotāji bija saspringti. Patlaban ir ļoti svarīgi, lai izpildvara visu izdarītu precīzi un sniegtu precīzu informāciju iedzīvotājiem. Ja būs kaut kāda noklusēšana vai kaut kādi neparedzēti izdevumi, tad tas no politiskā redzes viedokļa ļoti negatīvi ietekmēs domes un ierēdņu reputāciju, un mēs, deputāti nonāksim ne visai labā gaismā. Ja apsolītā rēķinu samazinājuma par 43% nebūs, tas būs slikts politiskais rezultāts, un es ceru, ka tas nenotiks”, – atzīmēja R. Strode.

Runājot par iepriekšējo atkritumu izvešanas operatoru, deputāte paziņoja, ka viņa sākotnēji ne gluži piekrita tam, ka jāatsakās no uzņēmuma daļām. Par šo tēmu notika debates, jo uzņēmums sniedz pakalpojumus, kurus jākontrolē pašvaldībai, un 34% pietiek, lai ietekmētu situāciju.

„Daugavpilij raksturīgs tas, ka pilsēta nav bagāta, bet vienmēr bijusi ļoti tīra. Gribētos, lai jaunā kompānija pieturētos pie iepriekšējām darba metodēm šajā sfērā. Es vēl iepazīšos ar jauno līgumu, tādēļ man nav saprotams jautājums par atkritumu izvešanas periodiskumu. Ja cena būs zemāka uz atkritumu periodiskuma samazināšanas rēķina, tas nav pieņemams.

Tomēr patlaban ir grūti kaut ko prognozēt, jāskatās, kā jaunais operators sāks darbu, un tad jāveic secinājumi. Ja pakalpojuma maksa būs zemāka, bet kvalitāte nepasliktināsies, tad no tā visi tikai iegūs, ceru, ka tā tas arī būs.

Šobrīd ir precīzi zināms, ka uzņēmums, kura daļas pieder pašvaldībai, ir zaudējis iespēju sniegt šo pakalpojumu, tādēļ arī dividenžu, kuras radās tā darbības rezultātā, pilsētai vairs nebūs. Jā, šī nauda bija neliela, bet to varēja ieguldīt infrastruktūrā. Patlaban dome ir nolēmusi pārdot šī uzņēmuma daļas (tāds bija deputātu vairākuma lēmums), bet es šaubos, ka no to pārdošanas pilsēta saņems lielu naudu.

Gribas cerēt, ka jaunais operators rīkosies gudri un ne tikai norēķināsies par pakalpojumiem, kurus  tam sniedz citi uzņēmumi, bet arī pieņems darbā cilvēkus, kuri strādāja pie iepriekšējā operatora, un maksās viņiem ne zemāku darba algu nekā iepriekš”, – atzīmēja Rita Strode.


Написать комментарий