Baltkrievu centrā atcerējās Vasiliju Bikovu

foto: Baltkrievu kultūras centrs
foto: Baltkrievu kultūras centrs

2014.gada 19.jūnijā Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā notika literāri muzikālais pasākums, veltīts Baltkrievijas tautas rakstnieka un sabiedriskā darboņa Vasilija Bikova dzimšanas 90.gadadienai.

Šajā dienā Minskas apkaimē tika atklāts V.Bikova muzejs.

Vasilijs Bikovs dzimis 1924.gada 19.jūnijā zemnieku ģimenē Vitebskas apgabalā. Karam sākoties, 17-gadīgais jauneklis atradās Ukrainā, uz kurieni viņš bija devies, lai iestātos augstskolā. Pēc Saratovas kājinieku skolas absolvēšanas jaunākais leitnants nonāca frontē.  Pa kara ceļiem izstaigājis Ukrainu, Rumāniju, Ungāriju un Austriju. Divreiz tika ievainots, gulēja hospitāļos. Pat tika uzskatīts par apglabātu brāļu kapā Ukrainā, 1944.gada vasarā viņa vecāki saņēma par to vēsti. Taču viņš izdzīvoja, lai pastāstītu patiesību par baiso karu.

Vasīlijs Bikovs ir sarakstījis aizkustinošākās un smeldzīgākās grāmatas par karu, pēc kuru motīviem ir izveidots vairāk nekā 15 filmas, opera un balets – „Alpu balāde” («Альпийская баллада»), „Nelaimes zīme” («Знак беды»), „Kara garās verstis” («Долгие версты войны»), „Izdzīvot līdz rītausmai” («Дожить до рассвета»), „Vilku bars” («Волчья стая»), „Obelisks” («Обелиск») un daudzas citas.

V.Bikovs tika ievēlēts par Baltkrievijas un PSRS tautas deputātu. Ir saņēmis augstos valsts apbalvojumus – prēmijas, ordeņus, medaļas. Vasilijs Bikovs nomira 2003.gada 22.jūnijā, ir apglabāts Minskā.

Lielāko daļu no saviem darbiem V.Bikovs sarakstīja batkrievu valodā, pats tos arī tulkoja krievu valodā. BKC bibliotēkā ir V.Bikova grāmatu krājumi.

Baltkrievu valodā notika arī V.Bikova piemiņas literāri muzikālais vakars. Dzejnieks Staņislavs Volodjko pastāstīja par tikšanos ar slaveno tautieti, nolasīja Vasilijam Bikovam veltīto dzeju. Baltkrievi aculiecinieki dalījās atmiņās par to, kā Minska atvadījās no tautas rakstnieka. Atceres vakaru izrotāja senioru ansambļa „Spadčina” muzikālais sniegums.

20.06.2014 , 18:45

Preses relīze , GOROD



Написать комментарий