Daugavpilī un novadā Līgo svētkos un Jāņos būs lietains un vēss laiks

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saskaņā ar tradīciju Līgo svētkus pieņemts svinēt svaigā gaisā zem atklātas debess, jo viens no svētku simboliem ir liels ugunskurs.

Tikai Latvijas sinoptiķu prognozes Līgo svētkiem un Jāņu dienai Daugavpilī un tās apkārtnē ir ne visai iepriecinošas. Praktiski visas svētku brīvdienas tiek gaidīts lietus, bet otrdien, 24. jūnijā – ilgstošs lietus.

Tomēr Līgo svētku vakarā meteorologi sola mums mainīgu mākoņu daudzumu bez būtiskiem nokrišņiem. Tiesa, gaisa temperatūra būs ne augstāka par +15oC, bet naktī pastāv liela lietus iespēja. Tādēļ, dodoties līgot, neaizmirstiet saģērbties un obligāti paņemiet līdzi lietussargu vai nemirkstošu lietusmēteli.

Daugavpiliešus un novada iedzīvotājus var nomierināt tikai fakts, ka šāds nejauks un vēss laiks visu četru brīvdienu laikā saglabāsies visā mūsu valsts teritorijā. Šādu laika apstākļu vaininieki ir cikloni un aukstās gaisa masas.

Pēc sinoptiķu datiem pēdējo 50 gadu laikā lietus Līgo vakarā tika fiksēts tikai 37% gadījumu. Piemēram, stiprākais lietus Jāņos tika novērots 1997. gadā, kad nokrišņu daudzums daudzās valsts vietās pārsniedza 50 mm.

Aukstākais Līgo vakars mūsu valstī tika fiksēts pirms 20 gadiem: toreiz gaisa temperatūra valsts austrumos sasniedza tikai +9oC ar stipru brāzmainu vēju. Tad bija arī aukstākā Jāņu diena.

Toties aukstākā Jāņu nakts tika atzīmēta 1992. gadā, kad uzreiz pēc saulrieta termometra stabiņš rādīja tikai +1oC, bet uz zāles izveidojās sarma.

Karstākais laiks svētkos Daugavpilī bija pirms pusgadsimta: 1964. gadā mūsu pilsētā tika reģistrēta temperatūra +31,8oC. Toties 2006. gadā Latgalē Līgo svētkos gaisa temperatūra pirms lietus sastādīja +28oC.


Написать комментарий