Valdība policijai kompensēs izdevumus eiro ieviešanas laikā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeima atbalsta valsts budžeta līdzekļu pārdali 405 166 eiro apmērā Valsts policijai (VP), lai nodrošinātu papildu izdevumu segšanu saistībā ar skaidras naudas pārvadājumu pavadīšanu un apsardzi eiro ieviešanas laikā, ziņo LETA.

Šie līdzekļi nepieciešami, lai kompensētu papildu izdevumus, kas bija saistīti ar degvielas iegādi un atlīdzības izmaksu Valsts policijas amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. Šis finansējums tiek pārdalīts no Satiksmes ministrijas (SM) budžeta.

Latvijas Bankas (LB) pārstāvji sākotnēji bija norādījuši, ka LB nav nepieciešama VP līdzdalība eiro skaidras naudas pārvadājumu pavadīšanā.

Tomēr pēc Eiropas Komisijas pārstāvju rekomendācijām tika pieņemts lēmums par nepieciešamību VP nodrošināt jebkuru eiro skaidras naudas pārvadājuma pavadīšanu. Pārvadājumos tika iekļauti gan LB, gan apsardzes komersantu veiktie skaidras naudas pārvadājumi.

Saskaņā ar speciāli izveidoto plānu drošības nodrošināšanai eiro ieviešanas procesa laikā pasta nodaļu apsardze turpinājās līdz šī gada 31.martam. VP papildu finansējums nepieciešams, lai segtu degvielas iegādes izmaksas un izdevumus atlīdzības izmaksai amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm, kuras piedalījās skaidras naudas pārvadājumu pavadīšanā un apsardzē.

Finanšu līdzekļi, kas paredzēti kārtības un drošības nodrošināšanai sakarā ar Eiropas vienotās valūtas ieviešanu Latvijā, ir izlietoti. Radušos papildu izdevumu segšanai nepieciešams finansējums 438 031 eiro apmērā. Savukārt, veicot atlīdzības izmaksu no pasta nodaļu apsardzei paredzētiem līdzekļiem, izveidojās 32 865 eiro ietaupījums.

LB naudas pārvadājumiem VP no 2013.gada novembra līdz 7.janvārim bija nepieciešams veikt papildu 425 apsardzes komersantu naudas pārvadājumu pavadīšanas.

Tas būtiski palielināja iesaistīto amatpersonu skaitu, teikts rīkojuma projektā. VP veica pastiprinātu patrulēšanu, policijas struktūrvienību spēku dislokācijas un patrulēšanas maršrutus pietuvinot kredītiestādēm, bankomātiem, valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" filiālēm un citiem riska objektiem. Kopā minētajā laika periodā VP veica patrulēšanu 2575 maršrutos, kuros tika iesaistītas 7046 amatpersonas.

Informācijas trūkuma dēļ VP nevarēja veikt precīzus aprēķinus par fiskālo ietekmi uz valsts budžetu, ko radīs VP eskorta nodrošināšana visiem naudas pārvadātāju skaidras naudas pārvadājumiem. Informāciju par apsardzes komersantu skaidras naudas pārvadājumiem VP no bankām saņēma novēloti.


Написать комментарий