Rinkēvičs aicina lemt par ilgstošu NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijā

foto: nekrize.lv
foto: nekrize.lv

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs šajās dienās piedalās NATO ārlietu ministru sanāksmē Briselē, kur galvenā uzmanība veltīta NATO valstu un valdību vadītāju 4. – 5.septembra samitam Velsā, Apvienotajā Karalistē.

Diskusijā par gaidāmā samita darba kārtību Rinkēvičs kā nozīmīgākos jautājumus uzsvēra transatlantiskās sadarbības nozīmi un kolektīvās aizsardzības stiprināšanu, portālu BNN informē Ārlietu ministrija.

Ministrs norādīja, ka drošības vide Eiropā ir mainījusies un aliansei ir nepieciešami ilgtermiņa kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākumi, kā arī uzsvēra, ka gaidāmajā samitā jāpieņem lēmumu par ilgstošu NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijā.

Viņš uzsvēra, ka NATO dalībvalstīm šajos apstākļos nepieciešams izrādīt politisko gribu un atvēlēt pienācīgus resursus, lai pildītu valstu uzņemtās saistības. Rinkēvičs atkārtoti pauda Latvijas apņemšanos līdz 2020. gadam atvēlēt divus procentus no iekšzemes kopprodukta valsts aizsardzībai.

Sanāksmes laikā ministri diskutēja arī par NATO iespējamo paplašināšanos, uzsverot nepieciešamību turpināt alianses „atvērto durvju” politiku un aicinot kandidātvalstis izpildīt noteiktos kritērijus. Rinkēvičs augsti novērtēja lēmumu ievērojami stiprināt sadarbību ar Gruziju.

Ārlietu ministrs norādīja, ka samitā jāuzsver arī NATO partnerību politika un īpaši jāattīsta sadarbība ar visaktīvākajām NATO partnervalstīm. Tāpat samits atzīmēs arī Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) operācijas noslēgumu šā gada beigās un tālāko NATO klātbūtni Afganistānā.


Написать комментарий