ASV skolēnus uzrunās ar neitrāliem vietniekvārdiem

foto: fresher.ru
foto: fresher.ru

Lai neaizvainotu minoritātes, Vankūveras skolās skolēnus uzrunās ar dzimumu neitrāliem vietniekvārdiem.

Vankūverā Skolas padome piešķīra pilsētas skolēniem tiesības saskaņā, ar kurām viņus uzrunās ar dzimumu neitrāliem vietniekvārdiem, ja viņi vērsīsies ar šādu lūgumu pie skolotājiem. Saskaņā ar jauno politiku tradicionālo „viņš” un „viņa” vietā tiks izmantots vietniekvārds „he”, kurš atkarībā no locījuma mainās uz „hem” un „hyr”, – vēsta newsbang.net

Angļu valodā he, hem un hyr sāka izmantot attiecībā uz cilvēkiem, kuri nevēlējās norādīt savu dzimumu, jau pirms vairākiem gadiem, tomēr pagaidām tie nav plaši izplatīti. Starp citu, uz to, ka angļu valodā nav dzimumu neitrālo vietniekvārdu norādīja Dānijas lingvists jau XIX gadsimtā.

Vankūveras Skolas padomes aizgādņi atzina, ka jaunie noteikumi attieksies uz nelielu skolēnu skaitu, tomēr uzsvēra: tas ir ļoti svarīgi, lai seksuālo minoritāšu pārstāvji skolās justos kā sabiedrības daļa. Turklāt daži vecāki nav apmierināti ar jauno skolas politiku un paziņoja, ka jautājuma risināšanā jāiesaista medicīnas speciālisti.

Tāpat jaunie noteikumi atļauj transseksuāļiem izmantot atsevišķu tualeti. Šādu lēmumu atbalstīja vairākums Skolas padomes biedru, izņemot Kenu Denaiku un Sofiju Vu, kuri aizvadītajā nedēļā tika izslēgti no padomes par asiem komentāriem pret politiku, kuras mērķis ir aizsargāt seksuālo minoritāšu tiesības.

„Ja jūs esat piedzimis kā zēns, bet jūtaties kā meitene, varat palūgt uzrunāt jūs ar pienācīgu vietniekvārdu”, – paziņoja Saimona Frezera universitātes socioloģijas profesore, kura atbalstīja jaunievedumu.

Tomēr neapmierinātie vecāki atzīmē, ka sešus gadus vecs bērns nespēj saprast visas dzimuma identifikācijas nianses. Tomēr Skolas padome apsolīja, ka bērna lūgums uzrunāt viņu ar neitrālu vietniekvārdu tiks turēts noslēpumā no vecākiem, ziņo DePo, atsaucoties uz The National Post.


Написать комментарий