Latvijā konstatē Āfrikas cūku mēri

foto: Delfi
foto: Delfi

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), veicot pastiprinātas mājas un meža cūku laboratoriskās pārbaudes, ir konstatējis, ka Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim meža cūkām apstiprināta Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtne, ziņo "Nozare.lv".

Kā informēja PVD pārstāve Anna Joffe, vīrusa klātbūtne apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju. Šobrīd laboratoriski tiek pārbaudītas vēl trīs atrastās nobeigušās meža cūkas.

Par pierobežā atrastajām beigtajām meža cūkām PVD informēja Valsts robežsardze.

PVD inspektori nekavējoties izbrauca uz norādīto vietu, noņēma paraugus laboratoriskajai izmeklēšanai un likvidēja meža cūku līķus, tos sadedzinot.

PVD šā gada 24.janvārī saņēma informāciju, ka Lietuvas dienvidos divām nomedītām mežacūkām apstiprināta bīstamās infekcijas slimības vīrusa klātbūtne.

Krievija tūlīt pēc tam paziņoja, ka aizliedz Lietuvas cūkgaļas importu, bet dažas dienas vēlāk apturēja cūkkopības produkcijas importu no ES valstīm.

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra draudiem Latvijā valsts un nevalstiskās organizācijas vienojušās par kopīgu sadarbību mežacūku skaita samazināšanā. Plānots šajā sezonā pēc iespējas nomedīt visu pieļaujamo nomedīšanai plānoto skaitu - 66 000 dzīvnieku.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēta.


Написать комментарий