Lietuva atliek lēmumu par Visaginas AES, novilcināšanā vaino Igauniju

foto: AFP/Scanpix
foto: AFP/Scanpix

Vien nedaudzi saausījās, kad Lietuvas enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs (Jaroslav Neverovič) 25.jūnijā paziņoja, ka lēmums par Visaginas atomelektrostacijas projekta nākotni tiks atlikts līdz rudenim.

Šī ir kārtējā reize, kad tiek pārcelti termiņi, kas izvirzīti lēmumam par to, vai un kādu AES būvēt Visaginā, pavisam netālu no Latvijas robežas.

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius) speciāli BNN

«Domāju, ka uzņēmumu līmenī lēmumi gaidāmi rudenī. Mūsu skatījumā, šāda nenoteiktība nevar turpināties mūžīgi,» tā ministrs 25.jūnijā sacījis, tiekoties ar Seima opozīcijas deputātiem.

Konceptuāla lēmuma atlikšana izsaukusi asu pretreakciju no projekta atbalstītāju nometnes. «Nespēja izlemt ir to interesēs, kuri vēlas bremzēt projekta īstenošanu,» Neveroviča teikto komentē bijušais Lietuvas premjerministrs Andrus Kubiļus (Andrius Kubilius).

Tēvzemes savienības – Lietuvas kristīgo demokrātu līderis arī atkārtoti norādījis, ka Baltijas mēroga projektā vājais posms ir Igaunija.

Referenduma rezultāti nekavē sociāldemokrātus virzīt AES projektu

2012.gada nogalē Lietuvā notika tautas nobalsošana par valsts atomplāniem. Referendumā, kura rezultāti gan nebija juridiski saistoši, 62,7% vēlētāju bija pret AES būvniecību.

Pēcāk pie varas nāca sociāldemokrāti, kas, baudot sabiedrības uzticību, nolēma projektu pārskatīt un aicināja Japānas uzņēmumu Hitachi sagatavot projektu par mazākas jaudas kodolspēkstaciju, kuru celt Lietuvai būtu lētāk.

Kamēr jaunais projekts vēl ir izstrādes stadijā, labēji noskaņotais Klaipēdas pašvaldības deputāts Naglis Puteiks (Naglis Puteikis) vērtē, ka, ja Baltijas valstis patiesi vēlas projektu turpināt, tad nepieciešams ievērojami samazināt tā izmaksas, lai maksa par Visaginas AES netiktu uzkrauta uz nākamo paaudžu pleciem.


Написать комментарий