Putins ies tik tālu, cik viņam ļaus

foto: Didzis Grodzs
foto: Didzis Grodzs

Kremlim opozicionārais Krievijas vēsturnieks Boriss Sokolovs brīdina, ka Krievijas politika nemainīsies, kamēr pie varas būs Putins, iezīmē "krievu pasaules" robežas un iesaka Latvijā izvietot NATO sauszemes karaspēka brigādi.

Ģēnijs ar absolūti plašu redzējumu, ārkārtīgi erudīts, inteliģents cilvēks, kas redz cauri sienām, ieskaitot Kremļa sienu, ― tā Krievijas vēsturnieku un literatūrzinātnieku Borisu Sokolovu raksturo kolēģis Bonifācijs Daukšts, pateicoties kuram Sokolovs bija ieradies Rīgā ar savu redzējumu par situāciju Krievijā. Izmaiņas mūsu kaimiņvalsts politikā Sokolovs neparedz, kamēr Putins būs pie varas, proti, kamēr būs dzīvs. Vēsturniekam pašam šāda nemainības prognoze neko labu nesola, jo Putina centieni restaurēt Padomju Savienību jau izpaudušies kā maijā pieņemtais likums pret «vēsturiskās atmiņas izkropļošanu". Ja šis likums reāli darbosies, no Kremļa oficiālās vēstures interpretācijas atšķirīgu pētījumu publiskošana Krievijā kļūs par riskantu pasākumu.

Krievijā šopavasar tika pieņemts likums, kas paredz administratīvo vai kriminālatbildību par "nacisma reabilitāciju", proti, vērsts "pret mēģinājumiem izkropļot vēsturisko atmiņu attiecībā uz Otrā pasaules kara notikumiem". Ko tas nozīmē vēsturniekam? 

Ja šis likums tiks kaut cik centīgi un aktīvi pildīts, principā par vēsturi neko nedrīkstēs rakstīt, jo saskaņā ar šo likumu saukt pie atbildības var ļoti daudzus vēsturniekus, ieskaitot tādus, kas nav opozīcijā varai. Manuprāt, tas ir veids, kā ieviest vēstures cenzēšanu, radīt situāciju, kad vēsturnieki un cilvēki, kas raksta par vēstures tēmām, paši prasīs iepriekšēju cenzūru, lai viņus neapdraudētu šis likums. 

Vai pirms likuma pieņemšanas vēsturnieki Krievijā varēja rakstīt brīvi? 

Kopumā jā, viņi bija brīvi, katrs varēja rakstīt to, ko uzskatīja par vajadzīgu, un viņam bija cerības to publicēt. Tagad, neriskējot ar lielu naudas sodu vai pat cietumsodu, nedrīkstēs publiski nosodīt Ribentropa–Molotov paktu un tā slepeno protokolu. Nedrīkstēs runāt par Rietumukrainas un Rietumbaltkrievijas, Besarābijas un Baltijas okupāciju, padomju agresiju pret Somiju. Ne velti padomju oficiālie vēsturnieki pēdējos gadus nolieguši šos neapstrīdamos faktus.

Kāpēc šāds likums Krievijā tiek pieņemts?

Mēs atgriežamies totalitārajā pagātnē, un totalitārai valstij tāds likums ir pilnīgi dabisks. Padomju Savienībā vēsture bija ideoloģizēta un partijas orgānu kontrolēta.

No kurienes radusies tāda vēlme atgriezties totalitārajā pagātnē?

Putins taču ir teicis, ka Padomju Savienības sabrukums bija XX gadsimta lielākā ģeopolitiskā katastrofa, tātad skaidrs, ka viņš grib atjaunot Padomju Savienību visā tās totalitārajā krāšņumā.

Toreiz Putins gan piebilda, ka Padomju Savienību nav iespējams atjaunot.

Varbūt tā viņam šķita 2005.gadā, bet 2014.gadā viņam tas šķiet pilnīgi iespējams, ja jau viņš ir okupējis Krimu un sācis agresiju pret Ukrainu. 

Vai Putina teiktais par ģeopolitisko katastrofu ir viņa pārliecība vai tikai populistisks aprēķins?

Protams, pārliecība. 

Jums Putina izteikumi par ģeopolitisko katastrofu nāca kā pārsteigums?

Nē, nekāda pārsteiguma nebija. Piedodiet, man jau kopš 1999.gada nav nekādu ilūziju par Putinu. Tāpēc arī viņa pašreizējā rīcība mani nepārsteidz, tā ir tikai loģiska viņa uzskatu evolūcija.  

Šāds pasaules redzējums Krievijā ir ne tikai Putinam.

Protams. Viņam ir daudz līdzgaitnieku, kuri pasauli redz tāpat kā viņš. Putina centienus atjaunot PSRS atbalsta 85–90 procenti Krievijas iedzīvotāju.

Vai jūs ticat šiem socioloģisko aptauju datiem?

Domāju, ka šajā gadījumā tie nav tālu no patiesības. Lai gan te ir tāda problēma, ka Krievija pašlaik pārvēršas par totalitāru valsti, bet totalitārā valstī socioloģiskās aptaujas ir bezjēdzīgas, tās neko neatspoguļo. Vēl tālajā 1984.gadā lasīju kādu socioloģisko aptauju, kura rādīja, ka 97 procenti pilnīgi atbalsta partijas un valdības politiku. Kā atceramies, pēc tam Padomju Savienība izturēja vairs tikai septiņus gadus. 

No sarunām ar dažādiem cilvēkiem Krievijā man ir sajūta, ka atbalsts Putina agresīvajai rīcībai Ukrainā ir ļoti liels, jo cilvēki tiek muļķoti ar totalitāru propagandu. Arī pirms tam bija propaganda, bet ne tik totalitāra un vērienīga. Tagad tautu vienkārši apdullina ar televīziju. 

Man, kurš dzīvojis Padomju Savienībā, tomēr ir grūti saprast, kā cilvēks var vēlēties tur atgriezties. Vai krieviem šī uztvere ir savādāka nekā latviešiem?

Krieviem iestāsta, ka PSRS viss bija labi, bet atnāca "demokrāti–laupītāji" un ar amerikāņu palīdzību sagrāva labo PSRS. Protams, ne jau viss bija labi, dažreiz cilvēkus nošāva un baznīcas sagrāva, bet tagad mēs radīsim "labo PSRS", kurā cilvēkus nešaus un galvenā ideoloģija būs krievu pareizticība.

Vai tad totalitāru valsti var radīt bez nošaušanas?

Kāpēc ne? PSRS vēlīnajā posmā ļoti maz šāva, pēc 1956.gada nešāva gandrīz nevienu.

Daži uzskata, ka Staļina PSRS un poststaļiniskā PSRS bija ļoti atšķirīgi režīmi.

Nē, režīms bija viens un tas pats, tikai dažādās attīstības fāzēs. Nošaušanas bija aktīvajā fāzē, Staļina laikā, kad vajadzēja iznīcināt visus citādi domājošos. Līdz 50.gadu vidum lielākā daļa citādi domājošo jau bija iznīdēta.

Vai masu represijas Krievijā ir iespējamas?

Izslēgt nevar neko, bet Putinam plašas represijas pagaidām nav nepieciešamas, jo opozīcija ir vāja, neietekmīga, un pagaidām nav lielas vajadzības viņus sēdināt cietumā.

Vai tas, kas pašlaik notiek Krievijā, ir uz ilgu laiku?

Tas turpināsies, kamēr Putins būs dzīvs. Cik Dievs viņam atvēlējis, es nezinu. Nevaru izslēgt, ka zināmos apstākļos viņu var atstādināt galma apvērsumā viņa tuvāko aprindu cilvēki. Teorētiski tas ir iespējams. Ja tas notiks, tad viņu, protams, dzīvu neatstās. 

Kāpēc neatstās? Hruščovu taču atstāja.

(Domā.) Pieminiet manus vārdus, ka neatstās dzīvu, ja lieta līdz tam nonāks. Jo sodīt viņu nevarēs, viņš ir pārāk tuvs savam galmam. Bet nav teikts, ka tā notiks, viņš var mierīgi nodzīvot viņam atvēlētos gadus un nomirt savā gultā. 

Pašreizējo Krieviju esat salīdzinājis ar nacistisko Vāciju laikā starp Austrijas anšlusu un Minhenes vienošanos.

Apmēram tāda tā stadija ir. Cita lieta, ka trešais pasaules karš nav iespējams, tā būtu garantēta savstarpēja iznīcināšanās. Pasaules kara nebūs, uz to pat Putins nav spējīgs. 

Cik tālu sniedzas Putina nospraustās "krievu pasaules" robežas?

Tik tālu, cik tālu viņam ļaus iet. Ja ļauj, tad arī Pireneji un Lamanša piekraste var būt russkij mir.

Kā šādā aspektā izskatās Baltijas valstis?

Putina skatījumā Baltija noteikti ir krievu pasaules daļa.

Tāpēc, ka te dzīvo daudz krievvalodīgo?

Vispirms tāpēc, ka tā kādreiz bijusi Krievijas impērijas daļa.

Ko mēs Latvijā tuvākajā laikā varam sagaidīt no Putina?

Es neizslēgtu situācijas destabilizācijas mēģinājumus, izmantojot savu aģentūru krievvalodīgo iedzīvotāju vidū.

Aģentūra var būt ne tikai krievvalodīgo vidē, bet arī Latvijas politiskajā elitē.

Var izmantot kādus latviešu politiķus, bet latviešu noskaņojums ir tāds, ka latviešu vidē noorganizēt Krieviju atbalstošas demonstrācijas nav reāli.

Kas Latvijai būtu jādara, lai atturētu Putinu no mēģinājumiem iekļaut Latviju "krievu pasaules" robežās?

Jāgādā par pastāvīga NATO kontingenta izvietošanu, ne tikai aviāciju, bet arī kādu britu vai amerikāņu sauszemes brigādi. 

Vai ar vienu brigādi pietiks? 

Svarīgi, lai tā būtu. Kur ir viena brigāde, tur vajadzības gadījumā parādīsies daudzas. Amerikāņiem tik vienkārši neviens virsū nebruks.

28.06.2014 , 15:40

Egīls Zirnis , Diena.lv


Написать комментарий