Āfrikas cūku mēris – dārgs prieks; viena analīze izmaksā teju 50 eiro

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Visas nepieciešamās dzīvnieku asins analīzes saistībā ar Āfrikas cūku mēri tiek veiktas Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "Bior", savukārt vienas cūkas analīzes izmaksas ir 46,28 eiro, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Bior" direktors Aivars Bērziņš.

Viņš arī norādīja, ka analīžu izmeklējumus mēra diagnostikai tiek izpildītas divas dažādas analīzes, bet neskaidrību gadījumā, lai apstiprinātu primāros rezultātus, var būt nepieciešamas vēl trīs dažādas analīzes.

"Analīzes var izpildīt tikai tādas specializētas laboratorijas apstākļos, kura ir aprīkota ar aparatūru molekulāri bioloģisko un specifisko imūnķīmisko testu izpildei. Vienas cūkas analīzes maksā 46,82 eiro," sacīja Bērziņš.

Tāpat viņš sacīja, ka analīžu rezultātus var iegūt vienas darbdienas laikā, tomēr atsevišķos gadījumos, ja rezultāti ir pretrunīgi vai neskaidri, ir nepieciešamas atkārtotas un vēl papildus analīzes. Tad rezultātu var saņemt divu darbdienu laikā.

Savukārt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe "Nozarei" sacīja, ka dienesta inspektori un pilnvarotie veterinārārsti šodien turpina apsekot saimniecības un ņem no cūkām asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

Dati par izmeklēto mājas cūku un mežacūku skaitu, kā arī par analīžu rezultātiem būs šodien pēcpusdienā, norādīja Joffe.

Savukārt par nereģistrētu cūku skaitu PVD būs informācija tad, kad inspektori un veterinārārsti būs apsekojuši katru māju aizsardzības un uzraudzības zonā, norādīja Joffe.


Написать комментарий