Itālija oficiāli pārņem ES prezidentūras stafeti

foto: euromag.ru
foto: euromag.ru

Itālija, otrdien, 1.jūlijā uz pusgadu kļuvusi par Eiropas Savienības (ES) prezidējošo valsti. ES prezidentūru Itālija pārņem no Grieķijas un nākamā gada sākumā to nodos Latvijai.

Itālija par savām galvenajām prezidentūras prioritātēm izvēlējusies ES imigrācijas problemātikas risināšanu un ekonomikas izaugsmes atbalstīšanu. Ārvalstu mediji vērš uzmanību, ka Itālijas prezidentūra tiks iezīmēta kā cīņa pret taupības politiku.

Itālijas premjers Matteo Renzi iepriekš norādījis, ka taupības politika Eiropu padara par garlaicīgu, un ka ES dalībvalstīm jāizvēlas spert drosmīgākus soļus, lai uzlabotu kritisko bezdarba situāciju.

Trešdien, 2.jūlijā, Renzi ar EP deputātiem Strasbūrā apspriedīs Itālijas prezidentūras prioritātes. Tāpat deputāti ar Renzi priekšgājēju Grieķijas premjeru Antonis Samaras un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žozē Manuelu Barrozu izvērtēs Grieķijas prezidentūras laikā sasniegto.

Lietuva savu prezidentūru aizvadīja 2013.gada otrajā pusē. Latvija būs ES prezidējošā valsts 2015.gada pirmajā pusē, bet Igaunija - 2018.gada pirmajā pusē

Katra ES dalībvalsts rotācijas kārtībā uz sešiem mēnešiem kļūst par prezidējošo valsti un vada ES Padomes darbu. Prezidentūra ir iespēja katrai dalībvalstij neatkarīgi no tās lieluma vai iestāšanās laika vadīt un noteikt ES dienaskārtību.

01.07.2014 , 10:40

Filips Lastovskis , DELFI


Написать комментарий