Spekulantu dēļ sadārdzinās pretvēža medikaments “Rigvir”

foto: farmacija-mic.lv
foto: farmacija-mic.lv

No šā gada 1.jūlija pretvēža zāļu "Rigvir" cena Latvijas aptiekās tiks izlīdzināta ar cenām, kādas jau ilgāku laiku ir ārvalstu tirgos – vairāk nekā 300 eiro, taču ir tikusi radīta kompensācijas sistēma, lai no cenu kāpuma maksimāli pasargātu Latvijas iedzīvotājus, portālu "Delfi" informēja zāļu radītājas profesores Ainas Mucenieces ģimene.

„Rigvir" cena nav tikusi mainīta kopš pašiem pirmsākumiem un faktiski pēdējos gadus realizēta zem pašizmaksas, jo tāda ir bijusi zāļu izgudrotājas, profesores Ainas Mucenieces griba un tā arī turpmāk tiks ievērota, bet tagad paredzēts piemērot speciālu cenu politiku, kam iemesls ir pēdējā laikā novērotā tendence, kad uz Latviju sāk ceļot neidentificēti zāļu spekulanti, kas zāles iepērk aptiekās un izved nekontrolēti, izmantojot apšaubāmas shēmas, kas var apdraudēt gan zāļu „Rigvir" kvalitāti, gan pašu pacientu drošību.

Ņemot vērā zāļu cenu izlīdzināšanas pasākumus kā rezultātā Rigvir cenas Latvijas aptiekās tiks ievērojami paaugstinātas, zāļu „Rigvir" ražotājs ir radījis īpašu kompensācijas sistēmu, kas nodrošinās, ka atsevišķās aptiekās Latvijas iedzīvotāji (pacienti) varēs iegādāties „Rigvir" par cenu, kas nepārsniegs 100 eiro, līdzšinējo 80 eiro vietā.

Melanomas pacientiem nekas nemainīsies, valsts joprojām turpinās kompensēt medikamenta iegādi 100% apmērā, jo ar valsti Nacionālā Veselības dienesta personā ir panākta vienošanās, ka  izlīdzinātā cena ne tikai neietekmēs valsts kompensācijas budžetu, bet dos tam pat nelielu atspaidu.

Kamēr notiek pāreja uz izlīdzinātajām cenām un tiek ieviesta īpašā kompensācijas sistēma, zāles „Rigvir" pagaidām varēs iegādāties vienā aptiekā - Medelens aptieka, Latvijas Infektoloģijas centrā, Linezera ielā 3, Rīgā.

Kompensējamais Rigvir melanomas pacientiem joprojām tiks izsniegts uz speciālo recepšu pamata, savukārt „Rigvir" nemelanomas pacientiem tiks izsniegts uz parasto recepšu pamata, ja receptes izsniedzējs - ārsts onkologs būs iekļauts to ārstu sarakstā, kuriem ir atbilstoša pieredze un profesionālās zināšanas viroterapijas pielietošanā.

Kā zināms Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, kur ir reģistrētas dzīvu vīrusu saturošas zāles, kas šobrīd ir vienīgās, kas pārstāv jaunu onkoloģijas pamatvirzienu - vēža viroterapiju.


Написать комментарий