PVD eksperts: Cilvēks ir cūku mēra galvenais izplatītājs

foto: Mix Media Group/ Natasha She
foto: Mix Media Group/ Natasha She

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem, tomēr cilvēks ir šī vīrusa galvenais izplatītājs, intervijā portālam Mixnews.lv sacīja Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta Vecākais eksperts Mārtiņš Seržants.

Viņš arī pastāstīja, kā vīruss sasaldētajā cūkgaļā saglabājas vairākus gadus.

"Termiski apstrādājot gaļu virs 700 grādiem, vīruss iet bojā dažās sekundēs. Ja Jūs pērkat gaļu licenzētās vietās, varbūtība, ka vīruss nonāks Jūsu šķīvī, līdzinās nullei. Taču ja Jūs pērkat gaļu no rokām, kas tiek vesta no Krievijas, Baltkrievijas pierobežas, šobrīd tā varbūtība varētu būt diezgan liela. Tādā veidā Jūs arī veicināt to, ka cilvēki nelegāli kauj cūkas un ved ārā no šīs teritorijas, kas ir ārkārtīgi bīstami. Protams, šiem cilvēkiem liekas, ka viņiem tas ir labs risinājums – tikt ātri vaļā no cūkām, kuras varbūt nav reģistrētas saskaņā ar likumdošanu, bet, iespējams, ka šis cūkas jau ir saslimušas," pastāstīja PVD eksperts.

Viņš arī uzsvēra, ka cilvēkam ir ļoti būtiski ievērot visus ierobežojušos pasākumus, jo ja slimība izplatās tālāk, un skar lielāku cūku fermu, tiek nodarīti milzīgi zaudējumi.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka PVD, veicot pastiprinātas mājas un mežacūku laboratoriskās pārbaudes, ir konstatējis, ka Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim mežacūkām apstiprināta Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtne.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) otrdien vērsīsies valdībā ar aicinājumu mēra uzraudzības teritorijā ieviest ārkārtas situāciju.


Написать комментарий