Kapelai “Aizezeres muzikanti” 30

foto: balvi.lv
foto: balvi.lv

28.jūnijā Vīksnas Tautas namā tika svinēta “Aizezeres muzikanti” kapelas pastāvēšanas 30 gada diena, ziņo Balvu novada portāls.

Koncertā Pēterdienas ieskaņās piedalījās kapelas “Aizezeres muzikanti”, “Atdzele” no Viļakas, “Blāzma” no Žīguriem un Kubulu jauktais vokālais ansamblis. Pasākumā atcerējās kapelas raženos darba gadus, pieminēja vecos muzikantus un kopā ar draugiem vienojās skanīgās dziesmās.

Kapelas mūžs ir salīdzināms ar radoša cilvēka, kura mūžs ir vijies mūzikā un dziesmā, dzīvesgājumu. Kapelas pirmsākums varētu būt 1956.gadā, kad no padomju armijas dienesta mobilizējās jauns latviešu puisis Juris Keiselis, kurš organizēja kapelu, lai kopā ar Alfrēdu Eņģi, Jevģēniju Apini, Zigfrīdu Čopu spēlētu lauku ballītēs apkārtējos, lielajos siena šķūņos. Jaunieši, lukturu un sveču gaismā, lustējās un dancoja līdz rītam. Juris Keiselis spēlēja cītaru, Alfrēds Eņģis –vijoli, Jevgēnijs Apinis- vijoli, Zigfrīds Čops –kontrabasu.

Vēlāk, jau 70.tajos gados kapelas sastāvs mainījās. Sāka spēlēt akordeonisti Gunārs Delpers un Aivars Liepiņš, bundzinieks Voldemārs Lancmanis. Vijoli turpināja spēlēt Alfrēds Eņģis un cītaru –Juris Keiselis. Kapela tika nosaukta par „Vīksnas ciema lauku kapelu”. Kapela spēlēja dažādos svētku pasākumos, gan kāzās un jubilejās, no Vīksnas līdz Rīgai. Visas brīvdienas tika veltītas lustēm.

Kapelā vēl ir spēlējuši Jānis Mačs, Modris Čops, Benedikts Začs.

80.tajos gados kapelas aktīvā darbība samazinājās, jo vecie muzikanti aizgāja viņsaulē.

1984.gadā kapelā sāka spēlēt Jura Keiseļa meitas Ineses Skujas ģimene. Vēlāk kapelas sastāvs paplašinājās, jo pievienojās mazbērni un ģimenes draugi. Izveidojās kapela „Aizezeres muzikanti”. Nosaukums radās, jo Juris Keiselis dzīvo Aizezeres ciemā.

Akordeonu spēlē meita-Inese Skuja, vijoli-mazmeita Monta Skuja, ģitāru –mazdēls Agris Keiselis, ģitāru un mutes ermoņiku –znots Normunds Skuja un ģimenes draugi –kokli-Velga Feldmane, bungas, sitamie instrumenti –Dzintra Stārastiņa, basģitāru un bandžo –Jānis Padoms, ģitāru –Andra Bērziņa un bungas, mandolīnu- Juris Keiselis.

Uz lielākas skatuves un plašākai publikai, kapela „Aizezeres muzikanti” sāk muzicēt 2013.gadā, jo mērķis bija piedalīties X XV Dziesmu un XV Deju svētkos Rīgā. Tautas muzikantu skatē Medņevā, ieguva I pakāpes diplomu un tādējādi sasniedza sapni, piedalīties šajos svētkos kā kapela. Dziesmu svētkos spēlēja uz vidējās un lielās skatuves Vērmaņdārzā.

Kapela spēlē un dzied dažādos sastāvos un pasākumos, ir braukuši gan uz Slovākiju, Vāciju, Baltkrieviju, piedalījušies daudzos koncertos un svētku pasākumos gan novadā, gan ārpus tā.

Par šo jauko pasākumu paldies Vīksnas pagasta pārvaldei un vadītājai Guntai Raibekazei, Tautas nama vadītājai Ligitai Kacēnai, izpalīdzīgajai Antonijai, atsaucīgajam saimniekam Ilgvaram un visiem kuri palīdzēja radīt šos brīnišķīgos svētkus!
Vēl paldies ciemiņiem - kapelām ,,Atdzele” un ,,Blāzma’’, draugiem no Kubuliem un visiem, kas bija kopā ar kapelu ,,Aizezeres muzikanti” - Velgu Feldmani, Dzintru Stārastiņu, Andru Bērziņu, Montu Skuju, Juri Keiseli, Normundu Skuju, Jāni Padomu, Agri Keiseli un Inesi Skuju.


Написать комментарий