Vīķe-Freiberga: Varu gulēt puslīdz mierīgi

foto: kouroshziabari.com
foto: kouroshziabari.com

Ja mēs nebūtu NATO, šobrīd būtu drūmā situācijā, uzskata eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa intervijā LNT raidījumā «900 sekundes», vaicāta, vai Latvijai būtu jāgatavojas karam, neatbildēja uz jautājumu tieši, taču paskaidroja, ka pateicoties NATO, Latvija izpildījusi zināmas minimālās prasības drošības jomā. 

Viņa norādīja: «Ja mēs nebūtu NATO, mēs būtu drūmā situācijā, jo ne mēs paši varētu sevi aizstāvēt, ne cerēt, ka kāds varētu nākt un mūs aizstāvēt.»

Viņa pauda, ka, stājoties NATO, Latvija bija spiesta uzlabot savu drošību. «Paldies Dievam, ka tas ir noticis [Latvija iestājusies NATO], es varu gulēt puslīdz mierīgi,» sacīja eksprezidente.

Viņa paskaidroja, ka tad, ja notiek sliktākais, Latvija var gaidīt palīdzību no citiem. 

Tāpat eksprezidente Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu salīdzināja ar veco laiku fotogrāfiju - aina saistībā ar viņu kļuvusi arvien skaidrāka un tas ir kā vecajos laikos, kad uzņemtas fotogrāfijas attēls pēc uzņemšanas pakāpeniski noskaidrojās. 

Viņa norādīja, ka pat tie Eiropas politiķi, kas dažādu apsvērumu dēļ nav gribējuši skatīties patiesībai acīs, tagad ir spiesti atzīt, ka ar Putinu «mums te ir problēma». 

«Viņa izpratne par starptautiskām attiecībām radikāli atšķiras no tā, kas ir pieņemts starptautiskā vidē,» viņa sacīja, norādot, ka Putina uzvedība izgājusi ārā no rāmjiem un to ir spiesti pieņemt pat tie, kas būtu gatavi ar Putinu «draudzēties».


Написать комментарий