Dzīvnieku brīvība: Bērniem melo par to, kas notiek ar zvēriem cirkā 1

foto: Delfi
foto: Delfi

Dzīvnieku tiesību aizsardzības organizācija "Dzīvnieku brīvība" ceturtdien, pl.17:30 rīkos piketu pie Rīgas cirka, tādējādi aizsākot regulāras protesta akcijas pret dzīvnieku izmantošanu cirkā.

Kā intervijā portālam Mixnews.lv norādīja "Dzīvnieku brīvība" pārstāvis Aivars Andersons, cirka vadībai dzīvnieku izmantošana ir bizness, un, kamēr būs iespēja, dzīvnieki tiks izmantoti peļņas gūšanai.

Pēc viņa teiktā, nekādas konstruktīvās diskusijas ar Rīgas cirka vadību nav izdevušās - vienīgais arguments, kas nāca no tā – dzīvniekus var izmantot cirka priekšnesumos, jo tā grib bērni.

"Bērnus nevajadzētu izmantot kā argumentu, lai lemtu par to, vai dzīvniekiem cirkā ir vai nav vietas. Ja bērnam pastāsta, kas ar dzīvnieku patiesībā notiek, tad neviens bērns uz tādu cirku iet negribēs un piekritīs tam, ka dzīvnieki tiek mocīti, lai viņš varētu skatīties izrādi. Proti, lai bērni vispār gribētu iet uz cirku, viņiem tiek stāstītas nepatiesības par to, kā dzīvnieki šajā cirkā dzīvo," pastāstīja Andersons.

Uz jautājumu, vai cirks spēs izdzīvot bez dzīvniekiem, Andersons norādīja, ka pasaulē ir daudz cirku, kas apzināti atteikušies no dzīvnieku izmantošanas.

Runājot par protesta akciju, Andersons norādīja, ka tas ir tikai viens no soļiem, ko "Dzīvnieku brīvība" spers sava mērķa sasniegšanai – uzsākta arī informatīvā kampaņa internetā, lai pastāstītu cilvēkiem par dzīvnieku dzīves apstākļiem cirkā.

"Dzīvnieku brīvība" pārstāvis arī pauda cerību, ka protesta akcija liks aizdomāties gan cirka apmeklētājiem, gan parastajiem garāmgājējiem par to, kas patiesībā notiek ar dzīvniekiem cirkā.

Jāpiebilst, ka jūlijā un augustā piketi pie Rīgas cirka plānoti pirms visām cirka izrādēm, kurās tiks izmantoti dzīvnieki. Rīgas cirkā ceturtdien pl.18:30 notiks programmas "Vasaras revija" pirmizrāde.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka 2009.gadā starptautiska dzīvnieku aizsardzības organizācija "Animal Defenders International" (ADI) ar slēpto kameru ieguva apjomīgu video materiālu no Lielbritānijas cirka "Great British Circus" aizkulisēm. Videomateriālā redzams, kā dresētājs Larss Holšers, kurš šogad marta beigās sāka dresēt ziloņus Rīgas cirkā, pat šova laikā ar rokā paslēptu asu āķi sit pa ziloņa jutīgajām vietām, lai panāktu pakļaušanos.

Savukārt cirka aizkulisēs visi trīs ziloņi - Sonja, Vana Mana un Deli - ik dienas tiek daudzkārt sisti ar metāla āķi, slotu un dakšu pa dažādām ķermeņa daļām, tostarp pa galvu un acīm. Dzīvnieki acīmredzami baidās un ir stresā, sāpēs kliedzot un cenšoties atkāpties vai sastingstot.

Aprīļa sākumā "Dzīvnieku brīvība" aicināja Rīgas cirku nekavējoties pārtraukt sadarbību ar bēdīgi slaveno "skatuves mākslinieku" - cietsirdīgo ziloņu dresētāju, tomēr Rīgas cirka vadība šādus apgalvojumus noraida.


Написать комментарий

Atbalstu pilnībā. Cirkā nevar dresēt dzīvniekus. Kamēr nemainīsies cirka vadība un Kultūras ministre pieļaus bērniem rādīt kā cilvēks ar varu pakļauj neaizsargātu radību, tik ilgi Rīgā būs balagāns.