Apkure ar granulām vai ar sašķidrināto gāzi – par un pret

Vasara ir visaktīvākā celtniecības sezona. Ja jūs šobrīd ceļat māju vai vasarnīcu, tad droši vien jau esat domājuši par svarīgu jautājumu – apkuri. Lai gan līdz ziemai vēl ir tālu, par to ir jādomā savlaicīgi.

Protams, ja blakus jūsu celtniecības objektam ir gāzes vads, tad izvēle ir paredzama. Bet ko lai izvēlas, ja dabasgāze nav pieejama? Šajā rakstā mēs pastāstīsim par diviem apkures veidiem: granulām un sašķidrināto gāzi. Ar ko tie atšķiras? Kuram dot priekšroku, ja tieši šobrīd ir jāizvēlas?

Apskatīsim katru apkures veidu, izskatot svarīgākos jautājumus: apkures sistēmas uzstādīšanas izmaksas, kurināmā cenas, to izmantošanas ērtums un drošība.

Sistēmas uzstādīšanas izmaksas

Pirmais, kas jāuzsver: siltums mājā nav atkarīgs no izvēlētā kurināmā. Abi kurināmā veidi būs vienlīdz piemēroti, ja izvēlēsieties klasisko apkures sistēmu ar radiatoriem vai siltās grīdas. Vissvarīgākais, lai māja būtu uzcelta pareizi, jo tad nebūs lielu siltuma zudumu.

Ievērojot tieši sistēmas sagatavošanas darbus, apkures sistēmas, kurā izmanto granulas, uzstādīšana ir nedaudz vienkāršāka, taču tāpat darbietilpīga. Jums būs nepieciešams katls, kas darbojas ar granulām, tas izmaksās apmēram 4000 eiro.

Sašķidrinātās gāzes gadījumā viss ir mazliet sarežģītāk. Šāda veida apkures izmantošanai ir jāuzstāda speciāla gāzes cisterna, kurā glabājas sašķidrinātā gāze. Cisterna var atrasties gan uz zemes, gan arī būt ierakta dziļi zemē tā, ka to no ārpuses nemaz nevar pamanīt.

Kaut arī gāzes cisternas uzstādīšanai ir nepieciešami dažādi projektēšanas dokumenti un papildus darbi, sašķidrinātās gāzes piegādātājiem šis process jau sen ir izstrādāts.

Ja runā par cisternas izmaksām, ir divi varianti: vai nu to iegādāties uzreiz, vai arī nomāt no piegādātāja. Otrajā gadījumā visas uzstādīšanas un projektēšanas izmaksas tiek sadalītas ilgā periodā (parasti - desmit gadi), klients maksā ikmēneša abonēšanas maksu, kurā ir iekļauta arī

tehniskā apkalpošana.

Tās arī ir visas svarīgākās atšķirības starp granulu apkures un sašķidrinātās gāzes apkures sistēmu uzstādīšanu. Nedaudz par gāzes katliem. Salīdzinot ar granulu katliem, gāzes katli ir daudz lētāki, to orientējošā cena ir sākot no 600-700 eiro.

Ja salīdzina kopējās izmaksas granulu apkures katlu un sašķidrinātās gāzes katlu iegādei un uzstādīšanai, tad vidēji tās ir līdzvērtīgas. Tādēļ, lai izvēlētos vienu no šiem variantiem, labāk nesalīdzināt cenas, bet gan padomāt par to, kura apkure jūsu gadījumā būs ērtāka un piemērotāka.

Kurināmā cenas

Precīzi aprēķina, par cik viens kurināmā veids ir lētāks vai dārgāks nekā otrs, ir diezgan grūti. Tas, cik daudz kurināmā būs jātērē, ir atkarīgs no mājas platības un energoefektivitātes. Turklāt sašķidrinātās gāzes un granulu lietošanas normas ļoti atšķiras. Citiem vārdiem sakot, ja izlietojat tonnu sašķidrinātās gāzes vai tonnu granulu, tad vienāda kurināmā apjoma lietošanas laiks būs ļoti dažāds. Šajā gadījumā zaudē granulas. Atkarībā no mājas un tās platības, jums veselai sezonai pietiks ar 1- 2,5 tonnām sašķidrinātās gāzes. Savukārt granulu vajadzēs daudz vairāk.

Svarīgi pieminēt arī kurināmā kvalitāti. Sašķidrinātās gāzes kvalitātei ir strikti jāatbilst noteiktiem standartiem, tāpēc piegādātais produkts vienmēr ir vienāds. Savukārt granulām, kuru ražotāji aktīvi konkurē savā starpā un dempingo cenas, kvalitāte var būtiski atšķirties. Ja granulām ir zema kvalitāte, tās būs jāpērk daudz vairāk nekā labas kvalitātes granulas ar augstu degšanas lietderības koeficientu, kaut arī, visticamāk, tās būs lētākas. Granulu apkure ir t.s. “zaļā enerģija”, proti, granulas atjaunojams dabas resurss un to izmantošana nesamazina pasaules dabas resursus.

Atbilstoši vidējiem statistikas rādītājiem var teikt, ka apkure ar sašķidrināto gāzi, izmaksās praktiski tikpat, cik apkure, kurā izmanto granulas. Granulu cenas ir zemākas nekā gāzes cena, taču lētākas granulas jums vajadzēs iegādāties biežāk. Tādējādi, pārrēķinot izmaksas vienādam laika periodam, abi apkures veidi izmaksās aptuveni vienādi.

Izmantošanas ērtums

Viens no galvenajiem jautājumiem, kam jāpievērš uzmanība, tas ir, protams, izmantošanas ērtums.

Šeit visus “par” saņem sašķidrinātā gāze. Sašķidrinātās gāzes apkuri var raksturot kā “ieslēgt un aizmirst”. Uzstādītais katls strādā pats pa sevi, jūs tikai regulējat mājas temperatūru tā, kā jums ir ērtāk.

Gāzes papildināšanas procesu arī var automatizēt. Kompānijas gāzes piegādātājs ir aprīkojis cisternas ar speciālo aprīkojumu (telemetrijas sistēmu), kas paziņo par atlikušo gāzes apjomu un brīdina par nepieciešamo krājumu papildināšanas nepieciešamību.

Taču, izmantojot granulu apkures veidu, ir divas svarīgas neērtības: granulu ieberšana katlā un katla tīrīšana. Pašiem lētākiem un vienkāršākiem katliem ir jāveltī daudz uzmanības. Kad granulas ir nodedzinātas, katls ir jātīra. Tie ir putekļi, netīrumi un darbs nav pats patīkamākais. Var, protams, nopirkt automatizētu granulu apkures katlu, bet izmaksās tas daudz dārgāk. Pat viens no dārgākajiem katliem vienalga būs jātīra, kā arī jāiznes pelnus, kas veidojas no granulu sadegšanas.

Bez tam, jo vienkāršāks un lētāks katls un jo vairāk jums ir siltuma patēriņa, jo biežāk ir jāpiepilda katls ar granulām. Darīt to vajadzēs gandrīz katru dienu. Izriet arī citas neērtības. Ir nepieciešams nodrošināt sev nepieciešamo granulu daudzumu – krājumus. Pašam tie ir jāiepērk un jāatved. Vajag ierīkot arī vietu to glabāšanai. Iedomājieties, ka blakus jūsu mājai vai arī turpat mājās ir tonna granulu. Vai varat iedomāties? Granulas baidās no mitruma. Ja granulās iekļūs mitrums, tās vairs nevarēs izmantot. To glabāšanas vietai ir jābūt maksimāli sausai.

Drošība

Jāatzīst, ka abi šie apkures veidi ir pilnīgi droši. Var likties, ka sašķidrinātās gāzes apkure ir daudz riskantāka, bet patiesībā tas tā nav. Sašķidrinātās gāzes apkures piegādi praktizē visā pasaulē jau no 1950-tiem gadiem. Vēl joprojām Eiropā vairākās dzīvojamās mājās stāv to laiku uzstādītās gāzes cisternas, kas lieliski darbojas arī mūsdienās. Gāzes cisternas ne tikai atbilst visiem drošības standartiem, bet arī ir aprīkotas ar papildus aizsardzības funkcijām. Uzstādāmos gāzes rezervuārus nevajadzētu jaukt ar visiem pazīstamajiem sarkanajiem (50 litrīgajiem) gāzes baloniem, kas domāti mājas lietošanai. Tās ir pilnīgi atšķirīgas lietas. Sadzīves gāzes baloniem ir vienkāršs metālisks karkass, bet sašķidrinātās gāzes cisterna – tā ir ierīce ar integrētajām aizsardzības sistēmām.

Gāzes katliem ir drošības sistēma, un sadegšanas procesu pilnībā kontrolē katla automātiskie iestatījumi. Atšķirībā no gāzes katliem, granulu katli sadegšanas procesu kontrolē tikai daļēji. Taču apkure ar granulām arī ir uzskatīta kā droša un ekoloģiska. Mūsdienu katli ir uzticami un atbilst pieņemtajiem kvalitātes standartiem.

Kopsavilkumā

Kopumā sašķidrinātās gāzes apkure izmaksās apmēram tik pat daudz, kā granulu apkure. Cena ir atkarīga nevis no tā, kādu kurināmo izvēlēsieties, bet gan no siltuma patēriņa un mājas energoefektivitātes. Vidējie statistiskie aprēķini liecina, ka, ņemot vērā instalācijas un kurināmā izmaksās, sašķidrinātās gāzes apkure nav ievērojami dārgāka.

Kā arī sašķidrinātā gāze, ja salīdzina ērtību un komfortu, ir soli priekšā granulu apkurei. “Ieslēgt un aizmirst” – tā var raksturot sašķidrinātās gāzes apkures sistēmu.

Ja runā par drošību, tad abas šīs apkures sistēmas ir vienlīdz drošas. Gāzes apkures aizsardzības sistēma jau sen ir atrisinājusi šo problēmu, kā arī katli ir ekoloģiski un droši.

Mēs ceram, ka šis raksts palīdzēja jums saprast abu apkures sistēmas veidu galvenos “par” un “pret”!

Ja mājas apkures tēma jums ir aktuāla un izvērtējat sašķidrinātās gāzes apkures variantu, tad vienmēr varat pakonsultēties ar mūsu speciālistiem pa bezmaksas tel. 1804, vai arī mājaslapā www.intergaz.lv. Atbildēsim uz jebkuriem, jūs interesejošiem jautājumiem. Kā arī mums ir interesants blogs, kurā mēs dalāmies mājas apkures un gazifikācijas zināšanās un niansēs, balstoties uz savu ilggadējo pieredzi. Varat mūs atrast arī Facebook , kur mēs regulāri publicējam industrijas aktualitātes.

Intergaz kompānija jau vairāk kā 15 gadus ieņem līdera pozīciju sašķidrinātās gāzes piegādātāju vidū Latvijā. Šajā laika posmā tika izveidota un apkopota ievērojama pieredze, kā arī izveidojās augstas klases profesionāļu komanda. Mums pievienojās simtiem klientu visā Latvijā. Tika izstrādāti tirgū labākie sašķidrinātās gāzes piegādes un gazifikācijas pakalpojumi. Mums ir mūsdienīgas darba metodes, pārdomāta loģistika un elastīga cenu politika.