PVD varētu rosināt subsīdiju samazināšanu par nereģistrētu cūku turēšanu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Uzliesmojušā Āfrikas cūku mēra dēļ Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) varētu rosināt subsīdiju samazināšanu par gadījumiem, kad saimnieki nereģistrē cūkas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam „Panorāma” sacīja PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Antons Lazdāns.

Pašlaik, veicot apsekojumus Āfrikas cūku mēra skartajās teritorijās, PVD inspektori nesoda saimniekus, kuri nav reģistrējuši savas cūkas. Tomēr sodīšana varētu būt par gadījumiem, kad saimnieks atkārtoti pieķerts mājlopu nereģistrēšanā. „Jo nereģistrēta novietne un dzīvnieki ir rupjš noteikumu pārkāpums un rada draudus izsekojamībai, līdz ar to arī slimībām,” skaidroja Lazdāns.

Tāpat PVD varētu rosināt, ka par cūku nereģistrēšanu turēšanu tiktu samazinātas subsīdijas. „Jāpieņem tāds krass lēmums - ja tiek konstatēts, tātad subsīdiju skaits varētu tikt samazināts,” sacīja Lazdāns.

Pašlaik katru māju slimības skartajā teritorijā apmeklē deviņas PVD ekipāžas, un līdz šim pārbaudītas 1160 saimniecības. No tām cūkas tiek turētas 313 saimniecībās. Pārbaužu laikā inspektori konstatēja 163 dažādus pārkāpumus, tai skaitā nereģistrētas cūkas un to pārvietošanu.

Jau ziņots, ka ceturtdien vēlā vakarā PVD saņēma laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra  vīrusu vēl vienai mājas cūkai un vienai meža cūkai. Līdz ar to pašlaik vīruss apstiprināts 13 meža cūkām un četrām mājas cūkām.

Iepriekš vēstīts, ka valdība šonedēļ nolēma izsludināt ārkārtas stāvokli Āfrikas cūku mēra skartajās teritorijās, un Saeima šo lēmumu akceptēja. Āfrikas cūku mēri Latvija konstatēja jūnija nogalē dažus kilometrus no robežas ar Baltkrieviju.

Slimības uzraudzības zona noteikta plašā teritorijā, kas atbilst platībai, kura jau kopš 2012.gada noteikta kā klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, un tai jau šobrīd ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz dzīvām cūkām un cūkgaļu. Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts, tomēr tas ir konstatēts kaimiņvalstīs Krievijā un Baltkrievijā, bez tam atbildīgo dienestu darbību traucē arī fakts, ka informācijas apmaiņa ar Baltkrieviju ir nepilnīga.


Написать комментарий