Piketēs pret Lucavsalas zemes nodošanu izsolē

foto: fixman.lv
foto: fixman.lv

Pie Rīgas domes otrdien, 8.jūlijā, plkst.13:30 notiks pikets, protestējot pret vairāk nekā 100 hektāru pilsētas zemes Lucavsalā nodošanu izsolē.

Protestā piedalīsies ģimenes dārziņu apvienība Jumpravsala, Vides aizsardzības klubs un jauniešu kustība Lucavsalas ekokopiena.

Uzskatām par pilnīgi nepieļaujamu vienīgās tik plašas zaļās teritorijas pašā Rīgas centrā izpārdošanu. Apmierinot tūlītējas vajadzības pēc finansēm. par ko liecina Rīgas domes 8.jūlija sēdes darba kārtība, kurā iecerēts izsolīt daudzus vērtīgus zemes gabalus arī pilsētas centrā, netiek domāts par Rīgas pilsētas vajadzībām nākotnē, norāda protestētāji.

Šī vieta jau izsenis tika uzskatīta par publisku teritoriju gan padomju gan neatkarīgās Latvijas laikā. Rīgā ir jau pieredze, ka atsavinot dārziņu teritorijas situācija nebūt neuzlabojas un privātie investori nav ieinteresēti teritorijas labiekārtošanā, par ko liecina Skanstes ielas rajons. Tur tika solīts gan sporta parks, gan teritorijas pilnīga labiekārtošana, bet ir pagājuši jau vismaz desmit gadi, taču daļēji labiekārtota ir palikusi tikai viena ielas puse, kamēr otra kļuvusi par degradētu, nesakoptu un piedrazotu teritoriju, uzsver Vides aizsardzības klubā.

BNN jau vēstīja, ka Rīgas dome iecerējusi šonedēļ lemt par desmit īpašumu Lucavsalas ielā nodošanu atsavināšanai, pārdodot tos izsolē. Šie īpašumi, kuru kopējā platība ir 102,9 hektāri, ir gandrīz visa Lucavsalas ziemeļu daļa.

Tā ir lielākā salas daļa, kuru no pašvaldības labiekārtotā parka šķir Salu tilts. Daži īpašumi šajā salas pusē pieder arī privātīpašniekiem, tomēr lielākoties zeme, no kuras lielu daļu aizņem mazdārziņi, ir pašvaldības īpašums.

Kāda varētu būt izsoles sākumcena, šobrīd var tikai minēt, to noteiks vērtētāji. 2006.gadā, kad pašvaldība apsprieda kopuzņēmuma dibināšanu salas 94 ha plašās teritorijas attīstīšanai, tirgus vērtība svārstījās no 4,5 līdz vairāk nekā 56 milj. eiro atkarībā no vērtētāja. Šobrīd cenu var ietekmēt arī fakts, ka otra salas puse jau ir labiekārtota.

Lucavsalas detālplānojums nosaka dažādu salas izmantojumu. Tuvāk Salu tiltam pieļauta daudzstāvu apbūve, tālāk no tilta – plašas sporta un rekreācijas apbūves teritorijas, kā arī apstādījumu un dabas teritorijas.


Написать комментарий