Daugavpils pilsētas domē pilsētnieki var apskatīt ikonas no lokšņu zelta un sudraba

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes apmeklētājiem līdz jūlija beigām ir iespēja novērtēt Latgales brīvo mākslinieku asociācijas pārstāvju radošos darbus.

Asociācijas pārstāvju darbu izstāde tika atklāta pilsētas pašvaldības ēkas pirmā stāva foajē, un izstādē var apskatīt kluso dabu, ainavas, portretus, gobelēnus un pat ikonas no zelta un sudraba.

Asociācijas vadītāja Marija Safronova pastāstīja portālam, ka izstādē ir apskatāmi 10 mākslinieku (gan profesionāļu, gan amatieru) darbi. „Mēs ar kolēģiem 10 gadus darbojāmies un attīstījāmies, lai varētu atklāt izstādi pilsētas Domes telpās, un mūs uzrunātu pats vicemērs. Mūsu pūles nebija veltīgas”, paziņoja M.Safronova.

Viens no pastāvīgiem Asociācijas biedriem – mākslinieks Leonards Plokšts vairākus gadus veido ikonas un izrotā tās ar lokšņu zeltu, sudrabu un dzintaru.

Pēc mākslinieka vārdiem, viena ikona tiek veidota vismaz gadu, un viņa privātajā kolekcijā ir 12 ikonas. Veidojot ikonas, L.Plokšts izmanto paraugus no pareizticīgo kalendāriem un ievēro visus esošus kanonus.

Vienas ikonas izgatavošanai nepieciešami 70 sudraba skaidu grami, dažas lokšņu zelta plāksnes, kuras viņa meitas pasūta internetā, un apstrādātais Kaļiņingradas dzintars.

Starp citu, Leonarda Plokšta ikonas var iegādāties, tiesa, ņemot vērā izmantotos materiālus, tās maksā visai dārgi.



Написать комментарий