A.Lazdāns: Pēdējo reizi cūku masveida saslimšana reģistrēta 90.gadu sākumā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, 12 Daugavpils novada pagastos saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatību ir izsludināta ārkārtas situācija.

8.jūlijā Daugavpils pilsētas domē notika Daugavpils pilsētas, Daugavpils novada un Ilūkstes novada apvienotās civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā kā ziņotājs uzstājās Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Antons Lazdāns. Atbildot uz portāla Gorod.lv korespondenta jautājumiem, viņš paziņoja, ka pēdējo reizi mājas un meža cūku masveida saslimšana mūsu reģionā bija reģistrēta 90.gadu sākumā.

„Klasiskā cūku mēra uzliesmojums notika 1993.gada ziemā, kad varēja atrast 25-30 inficētas meža cūkas. Toreiz meža cūkas atradām mežā zem eglēm vai pie salmu stirpām”, pastāstīja PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs.

Pēc A.Lazdāna vārdiem, toreiz situācija bija savādāka, jo mājas un meža cūkas slimoja ar klasisko cūku mēri, kuru izārstēt ir vienkāršāk: „Ar klasisko cūku mēri var cīnīties ar vakcīnu palīdzību, bet pret Āfrikas cūku mēri vakcīnas nav. Tādēļ daudz jāstrādā ar iedzīvotājiem, kompleksu īpašniekiem un jāpievērš uzmanība biodrošībai. Svarīgi, lai teritorijā neiekļūtu suņi, kaķi un grauzēji. SIA „Latgales bekons” ieteicu veikt deratizāciju, neko nenest no veikaliem un ēst uz vietas, kā arī mainīt darba un izejamas drēbes”.

Tāpat A.Lazdāns ieteica medniekiem, kuri kontaktējas ar mājas cūkām, pagaidām nepiedalīties medībās un bez vajadzības neuzturēties mežā. Galvenais cīņā ar Āfrikas cūku mēri ir disciplīna.


Написать комментарий