Vēlēšanās varēs piedalīties arī ar ID kartēm

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien izskatīšanai galīgā lasījuma atbalstīja divus likumprojektus, lai pilsoņi, kuriem nav pases, bet ir elektroniskā identifikācijas (eID) karte, šogad Saeimas vēlēšanās varētu balsot, uzrādot arī Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apstiprinātu vēlētāja apliecību.

Likuma grozījumi paredz, ka vēlētāja apliecību Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās varēs saņemt no 22.septembra līdz 3.oktobrim. Tās pienāksies pilsoņiem, kuriem ir identifikācijas karte, bet nav derīgas pases.

Vēlētāja apliecības varēs saņemt tajā pašā PMLP nodaļā, kurā cilvēks saņēmis eID karti. Ja pilsonis gribēs saņemt eID citā nodaļā, tad viņam par to būs jāinformē PMLP.

Saeima šos grozījumus parlamenta vēlēšanu likumā, kā arī Personu apliecinošu dokumentu likumā varētu skatīt nākamnedēļ ārkārtas sēdē.

Jau vēstīts, ka PMLP un CVK kopīgu diskusiju rezultātā ir nonākušas pie risinājuma, ka personas, kurām izsniegtas tikai eID kartes, rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties ar īpaši izveidotām vēlētāja apliecībām.

PMLP un CVK izstrādāto variantu Saeimas koalīcijas sadarbības padome atzinusi par piemērotāko risinājumu, kas neprasa pārmērīgi lielus finanšu resursus.

CVK aplēses liecina, ka viena šāda vēlētāja apliecība varētu izmaksāt aptuveni 16 centus, līdz ar to kopumā nepieciešamais finansējumus varētu būt 4800 eiro.


Написать комментарий