Polijā 11 mežacūkām apstiprināts Āfrikas cūku mēris

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Polijas pierobežā ar Baltkrieviju atrastajām 11 mirušajām mežacūkām apstiprināta Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtne, informē Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Pēdējo reizi Āfrikas cūka mēra vīrusa uzliesmojums Polijā konstatēts februārī. Inficētajā teritorijā Polijā ir atklāti jauni slimības gadījumi. Mirušas 11 mežacūkas, kurām konstatēts vīruss. Mežacūkas atrada Podļaskas provincē, norāda PVD pārstāve Anna Joffe.

Polijā turpina Āfrikas cūka mēra apkarošanas pasākumu plānu, lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, nosakot pastiprinātu uzraudzību inficētajā teritorijā, norāda PVD.

Latvijā Āfrikas cūku mēris ir konstatēts 17 mežacūkām un 4 mājas cūkām. 

Līdz ar vīrusa uzliesmojumu, visā Latvijas bija pārbaudītas 1 107 nomedītās mežacūkas, pēc 26.jūnija pārbaudītas vairāk kā 117 nomedītās mežacūkas.

Tāpat Latvijā Āfrikas cūka mēra karantīnas zonā turpinās mājas cūku novietņu pārbaudes, atgādina PVD.

Kā jau vēstīts, 26.jūnijā PVD Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim mežacūkām konstatējis Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtni. Tāpat klātbūtne apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Slimības uzraudzības zona noteikta plašā teritorijā, kas atbilst platībai, kura jau kopš 2012.gada noteikta kā klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, un tai jau šobrīd ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz dzīvām cūkām un cūkgaļu. Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.


Написать комментарий