Eksperti: EDSO novērotāji atspēko Rietumu viedokli par Krievijas līdzdalību Ukrainas krīzē

foto: AP
foto: AP

Krievija, negaidot uguns pārtraukšanu, aicina EDSO novērotājus uz Krievijas-Ukrainas caurlaides punktiem „Doņecka” un „Gukovo”.

Par to tiek ziņots KF ĀM portālā. Sergejs Lavrovs ir nosūtījis attiecīgu vēstuli EDSO priekšsēdētājam Didjē Burkhalteram.

„Tādēļ, ka situācija krasi saasinājusies Kijevas veiktās specoperācijas rajonā Ukrainas Dienvidaustrumos, Krievijas puse labas gribas kārtībā un negaidot uguns pārtraukšanas režīmu, aicina EDSO novērotājus uz Krievijas-Ukrainas caurlaides punktiem „Doņecka” un „Gukovo”, – tiek atzīmēts ziņojumā.

Maskava domā, ka šāds risinājums veicinās saspringuma mazināšanu Ukrainas Austrumos.

EDSO novērotājiem jāfiksē, ka informācija, kuru sniedz Rietumi un Ukrainas MIL par Krievijas iejaukšanos konfliktā, neatbilst realitātei. Par to ir pārliecināts politologs un starptautisko attiecību speciālists Valērijs Ačkasovs.

„Rietumi uztver informāciju, kura nāk no Kijevas it kā par to, ka Krievija iejaucas Ukrainas iekšējās lietās. EDSO novērotājiem jāfiksē, ka šāda veida iejaukšanās nav, ka Krievija ievēro visus starptautiskos noteikumus. Un šajā gadījumā tai adresētās apsūdzības nav pamatotas”, – uzsver eksperts.

Runājot par lādiņiem, kuri nonāk Krievijas pusē, politologs atzīmēja, ka novērotājiem jāfiksē apšaudu fakti, tai pašā laikā Kijeva tos noliedz, – ziņo russian.rt.com.

Sabiedriski politisko pētījumu centra direktors Vladimirs Jevsejevs uzsver, ka Maskava aicina EDSO novērotājus, lai veicinātu Ukrainas konflikta deeskalāciju.

„Šis uzaicinājums liecina par Krievijas vēlmi rast izeju no šī strupceļa, kuru ir izveidojusi Ukrainas vara”, – viņš domā.

Tai pašā laikā Jevsejevs atzīmē, ka Vašingtonai nav izdevīga EDSO novērotāju klātbūtne uz Krievijas-Ukrainas robežas, un ASV pārstāvji varēs ietekmēt organizācijas pārstāvjus. „EDSO atrodas ASV spiediena ietekmē. Acīmredzot Vašingtonai šāda notikumu attīstība nav vēlama, jo tā vēlas ar varu apspiest kaujiniekus Doņeckas un Luganskas apgabalu teritorijā. Tomēr šādā gadījumā turpināsies upuri, tai skaitā mierīgo iedzīvotāju vidū”, – viņš uzsvēra.

Šobrīd novērojama nopietna pozīciju starpība, atzīmēja Jevsejevs. „No vienas puses, Krievija, kura uzstājas par kompromisu. No otras puses, ASV būtībā izdabā Kijevas huntai, kura ar spēku mēģina apspiest pretestību savā valstī”, – viņš paziņoja.

Tomēr pretošanās apspiešana var radīt Ukrainas vājināšanos, uzsvēra politologs. „Ja arī turpmāk ar spēku tiks apspiesta pretošanās, tas novedīs pie Ukrainas kā vienotas valsts vājināšanās tādēļ, ka LTR un DTR teritorijā atrodas elektroenerģijas izstrādes pamatjaudas”, – konstatē eksperts.


Написать комментарий