Laimdota Straujuma ar Junkeru apspriedīs Dombrovska izredzes ES

foto: polit.ru
foto: polit.ru

Trešdien, pirms Eiropadomes sanāksmes Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai paredzēta tikšanās ar šodien Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatā ievēlēto Žanu Klodu Junkeru, lai apspriestu Eiropas Parlamenta deputāta ekspremjera Valda Dombrovska (V) amatu iespējas Eiropas Savienības struktūrās, ziņo LETA.

Iepriekš telefonsarunā Junkers atzinis, ka Dombrovskim būtu jāieņem viņa zināšanām pienācīgs amats, žurnālistiem sacīja Straujuma.

Protams, Latvija gribētu, ka Dombrovskis būtu Eiropadomes prezidents, jo tad Latvija varētu vēl kādu citu kandidātu izvirzīt komisāra amatam, tomēr cerību uz šādu risinājumu ir maz. Zināmos apstākļos tas var notikt, bet mazai valstij kā Latvijai tas būtu ļoti liels gods iegūt divus pārstāvjus augstos amatos, skaidroja premjerministre. Viņa bilda jau iepriekšteikto, ka Latvija raugās uz Dombrovski ekonomiskā vai finanšu bloka komisāra amatā.

Straujuma atzina, ka Dombrovska vārds ir izskanējis Eiropadomes prezidenta amatam un vairākas valstis varētu viņu atbalstīt kā Eiropadomes prezidentu amatu. Taču lēmumi par Eiropas Savienības amatiem ir dažādu kompromisu rezultāts - jāvienojas jaunajām un vecajām bloka valstīm, Ziemeļvalstīm un Dienvidvalstīm, turklāt Rietumu valstīm ir būtiski, lai augstajos amatos tiktu pārstāvētas arī sievietes.

Latvijai ir svarīgi, lai lēmums par Eiropadomes prezidentu un augsto pārstāvi ārlietās tiktu pieņemts reizē, tāpat Latvijai ir būtiski, lai abas personas šajos amatos izprot arī Krievijas un Ukrainas attiecības, paskaidroja Straujuma.


Написать комментарий