Cirka ziloņiem Latvijā ir «uzturēšanās atļaujas» – satraukumam nav pamata

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Kamēr biedrība "Dzīvnieku brīvība" cīnās par ziloņu brīvību Latvijā, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji norāda, ka nelikumības cirka darbībās pret ziloņiem, cik tas attiecas uz iestādes pārstāvēto darbības sfēru, nav konstatētas.

Kā portālam Mixnews.lv skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa, dienests ir veicis pārbaudes un konstatējis, ka dzīvnieki netiek mocīti, ir pāēduši un apkopti. Cita runa, protams, ir ētiskā puse, par ko satraucas biedrība - dzīvnieku izmantošana cirkā. Tomēr arī šajā jautājumā Riekstiņa nešaubīgi norāda, ka ja dzīvnieks nav apdraudēts, tā izmantošana cirkā nav ne pretlikumīga, ne amorāla.

Savukārt "Dzīvnieku brīvība", pārstāvji uzskata, ka ziloņu izmantošana Rīgas cirkā visdrīzāk ir pretlikumīga. Biedrība norāda, ka Rīgas cirka izrādēs izmantotie ziloņi Sonja un Vana Mana ir sagūstīti savvaļā un pieder pie apdraudētu savvaļas sugu dzīvniekiem – to ar dokumentu kopijām apstiprinājusi Vācijas dabas aizsardzības pārvalde.

Savvaļā sagūstītu, apdraudētu sugu dzīvnieku izmantošana cirkā Latvijā ir aizliegta ar likumu, tomēr šie ziloņi jau kopš marta tiek izmantoti Rīgas cirka izrādēs.

Dzīvnieku aizsardzības biedrība aprīlī lūdza Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pārbaudīt šo ziloņu dokumentus, veselības stāvokli, turēšanas apstākļus un to atbilstību Latvijas normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Pēc pārbaudes Rīgas cirkā PVD un Dabas aizsardzības pārvalde nekādus pārkāpumus nekonstatēja.

To apstiprināja arī Riekstiņa. Viņa piebilst, ka jautājumos, par dzīvnieku izcelsmi biedrībai jāvēršas citur. Tomēr arī ar dzīvnieku oficiālajiem papīriem problēmu nav, visi ziloņi ir reģistrēti oficiāli.

Atgādinām, ka ziloņus kopš sen seniem laikiem izmantoja darbā. Piemēram, Taizemē, kā jebkurā citā budisma valstī, ziloni godā kā cilvēku atbrīvošanas simbolu no zemes esamības acīm. Dzīvnieku māka pārnest ar snuķi lielus kokus padarīja viņus par pamata darbaspēku mežu izstrādāšanas darbos. Indijas ir inteliģents dzīvnieks, kas var sasniegt ļoti lielu vecumu. Jau 5500 gadus ziloņus izmantoto kā darba dzīvniekus.


Написать комментарий