Dženiferas Lopesas vārds piešķirts ūdens ērcei

foto: All Over Press
foto: All Over Press

Melnkalnes, Indijas un ASV zinātnieki nosaukuši Puertoriko atklāto jauno ūdens ērces sugu (Hydracarina) par godu Dženiferai Lopesai.

Biologi apgalvo, ka viņi ir klausījušies dziedātājas mūziku, kad rakstīja rakstu par savu atklājumu. Darbs ar iepriekš nezināma posmkāja aprakstu publicēts zinātniskajā žurnālā ZooKeys. Nosaukums Litarachna lopezae ir vienkārši „neliela pateicības zīme” Amerikas popzvaigznei, saka zinātnieki.

„Tādas neparastas nosaukuma izvēles iemesls ir vienkāršs. Dženiferas Lopesas dziesmas un klipi uzturēja labu komandas garastāvokli, kad viņi rakstīja rakstu un skatījās 2014. gada futbola čempionāta spēli”, – stāsta Melnkalnes biologs Vladimirs Pešičs. Iespējams, biologu izvēli noteica viņas izcelsme – Dženifera Lopesa piedzima ASV Puertoriko imigrantu ģimenē.

Litarachna lopezae atrada 70 m dziļumā Monas šauruma rifos, kurš sadala Puertoriko un Dominikānas Republiku. Saskaņā ar pētījumu ūdens ērce, kura nosaukta gar godu Lopesai, mīt dziļāk nekā iepriekš atrastās Hydrachnidae grupas sugas, – ziņo lenta.ru

Tā nav pirmā reize, kad zinātniekus iedvesmo mūzikas slavenību vārdi. Viena no vēžveidīgo sugām tika nosaukta par godu Bobam Mārlijam – Gnathia marleyi, trilobīts Aegrotocatellus jaggeri saņēma savu nosaukumu no Mika Džagera, bet zirnekļu suga Aptostichus bonoi – no U2 grupas līdera.

Ūdens ērcēm ir ieapaļš vai izstiepts ķermenis, kurš bieži ir spilgtā krāsā. Tām ir 2 vai 4 acu pāri un āķveida helicēras. Hydracina dzīvo stāvošos vai tekošās saldūdens ūdenstilpnēs, bet dažas sugas arī jūrā. Elpošana notiek caur traheju sistēmu vai īpašām struktūrām (pūšļiem, kanāliem) ķermeņa muguras virsmā.


Написать комментарий