Vēl viena Baltijas valsts varētu aizliegt iebraukt dažiem Krievijas dziedātājiem

foto: super.ru
foto: super.ru

Arī Lietuva arī varētu sekot Latvijas paraugam, aizliedzot iebraukšanu Krievijas dziedātājiem, kuri izplata klaju propagandu. Šādu viedokli LNK televīzijai paudis Lietuvas Seima nacionālās drošības un aizsardzības komitejas deputāts Arvīds Anušausks, ziņo LETA.

"Nerunāju par kaut kādu vienu dziesmu vai vienu viņu rīcību - tā ir konsekventa pozīcija, konsekventa darbība, ko principā finansē Krievijas varas iestādes un kurā viņi pilnīgi konsekventi un jau ilgu laiku piedalās. Tā nav nekāda nejauša rīcība," viņš sacījis.

Tiesa gan, pagaidām Lietuvas Ārlietu ministrija neplāno aizliegt Krievijas māksliniekiem ierasties Lietuvā, uzskatot ka šobrīd tas tikai radītu viņiem lieku publicitāti, tomēr pieļauj iespēju līdzīgus soļus spert nākotnē.

Jāatgādina, ka Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) noteicis ieceļošanas aizliegumu trim plaši pazīstamiem Krievijas dziedātājiem - Oļegam Gazmanovam, Josifam Kobzonam un Allai Perfilovai, kura pazīstama ar skatuves vārdu Valērija. Kā skaidrojis ministrs, šāds lēmums pieņemts pēc rūpīgas informācijas analīzes un runa ir par cilvēkiem, kuri "vairākas reizes agresīvā formā starptautiski attaisnojuši Krievijas veikto Krimas aneksiju, vardarbību Ukrainā, noniecinājuši Ukrainu".

Latvijas lēmumu ļoti atzinīgi vērtējis Lietuvas Seima deputāts, bijušais ārlietu ministrs Audroņus Ažubalis, kas pagājušā gada nogalē pats aicināja neielaist Lietuvā Gazmanovu, kurš neilgi pirms tam Krievijas konstitūcijas divdesmitgades svinībās dziesmā "Ražots Padomju Savienībā" aizrautīgi slavināja padomju impēriju. Tiesa gan, Gazmanovs Lietuvā toreiz tika ielaists un viņa cienītāju pūlis šo dziesmu sveica kājās stāvot un ar aplausiem.

Kā tagad izteicies Ažubalis, "katrai Eiropas Savienības (ES) valstij ir tiesības pieņemt nacionālos likumdošanas aktus, kas ierobežotu nevēlamu personu iespējas sekmēt valstī nekārtības vai darboties pret šo valsti, šajā gadījumā Latviju".

Uz jautājumu, vai šim lēmumam nebūs pretējs iespaids, proti, vai tas nevairos minēto dziedātāju popularitāti un nedos jaunus ieganstus Krievijas propagandai un, iespējams, arī lēmumiem neielaist Krievijā māksliniekus no Baltijas valstīm, deputāts atbildējis, ka Krievija "runā savai auditorijai".

"Mēs ar Krieviju nekonkurēsim un nemēģināsim mainīt 140 miljonu auditorijas viedokli par to, kas notiek pašā Krievijā un tai apkārt. Vienkārši šie cilvēki jau gadiem ilgi ir muļķoti, viņiem ir skalotas smadzenes. Bet, runājot par Lietuvu, mēs jau sen varējām spert šādus soļus," viņš uzsvēris.

Vaicāts, vai patiesībā Latvijai nevajadzētu aizliegt visu festivālu, kas ir nenoliedzams padomju ēras relikts un tās simbols, Ažubalis atbildējis, ka savulaik "notikusi zināma zondēšana", vai šāds festivāls nevarētu notikt Palangā, taču atbilde bijusi noraidoša. "Domāju, ka māksla un kultūra vispār mūsu valstīs neko nezaudētu, ja šādas anomālijas vairs nebūtu," viņš spriedis.

Deputāts noraidījis bažas, ka šāds viedoklis nebūtu pieņemams Lietuvas kūrortu uzņēmējiem, kuru bizness sekmīgi attīstās, pateicoties atpūtniekiem no Krievijas.

"Ciemiņi, kuri atbrauc atpūsties, ir laipni gaidīti. Turpretī tādi ciemiņi, kuri brauc izplatīt noteiktu ideoloģiju un cenšas to stiprināt ar savu repertuāru, mums nav vajadzīgi," viņš sacījis.
 


Написать комментарий