Aicina atslepenot Citadeles pārdošanas procesu

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Latvijas Reģionu apvienība nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai un Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai ar aicinājumu atslepenot bankas Citadele pārdošanas dokumentus un pamatot sabiedrībai, kāpēc izvēlēts tieši šis pārdošanas modelis.

«Latvijas sabiedrībā lielu sašutumu ir izraisījusi bankas Citadele pārdošanas procesa norise un ļoti neprofesionālā komunikācija ap to. Ir izveidojies priekšstats, ka atsevišķas politiskas grupas virza bankas pārdošanu, vadoties pēc motīva – par katru cenu un pēc iespējas lielākā slepenībā. Mēs – gluži pretēji – uzskatām, ka tas ir ne tikai valdības uzdevums, bet pat pienākums skaidrot sabiedrībai, kam, kāpēc un uz kādiem noteikumiem tiek plānots banku pārdot,» uzsver Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētājs un 12. Saeimas vēlēšanu premjera kandidāts Mārtiņš Bondars.

«Turklāt dažiem valstsvīriem būtu īpaši lietderīgi atcerēties, ka tie bija tieši Latvijas iedzīvotāji, uz kuru rēķina tika risinātas galvenās krīzes sekas un banku sistēmas glābšana. Tikai pateicoties Latvijas iedzīvotāju pacietībai, atšķirībā no atsevišķākām Dienvideiropas valstīm, valdība un Saeima varēja īstenot Parex bankas glābšanas programmu. Tāpēc tās noslēdzošajā posmā taisnīgs ir cilvēku sašutums par piekopto absolūtās slepenības taktiku,» viņš piebilst.

Ir acīm redzams, ka šobrīd lielāki resursi tiek veltīti slepenības režīma uzturēšanai, kā arī pārdošanas propagandai, nevis reālās situācijas izskaidrošanai, iedzīvotāju informēšanai un Latvijas interešu pārstāvībai un aizstāvēšanai. Tas ir pamats aizdomām, ka slepenība ir nepieciešama, lai slēptu atbildīgo politiķu un ierēdņu neizdarību un nevēlēšanos kārtējo reizi Briselē lobēt un aizstāvēt Latvijas intereses.

Šobrīd veidojas absurda situācija, kad informāciju par bankas Citadele pārdošanu Latvijas iedzīvotāji var iegūt pastarpināti no medijiem vai citu valstu pārstāvjiem, bet ne no savas valsts priekšstāvjiem un atbildīgajām amatpersonām. Piemēram, Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms par Citadeles pārdošanu brīvi sarunājas ar starptautiskajiem medijiem, savukārt Latvijas iedzīvotājiem tieša un nepastarpināta informācija tiek liegta, aizbildinoties ar to, ka tieši pie mums šis jautājums ir slepens, norāda politiskais spēks.

Līdz ar to pašreizējā Latvijas puses rīcība izskatās ļoti neprofesionāla un turpina diskreditēt valsts varu iedzīvotāju acīs. Šādas prakses turpināšanās un komunikācijas trūkums ar iedzīvotājiem tikai veicina savstarpēju neuzticēšanos un aizdomīguma gaisotnes pieaugumu. Tāpēc Latvijas Reģionu apvienība uzskata, ka pareizāk būtu vietējiem politiskās varas pārstāvjiem pārstāt baidīties un spert atbildīgus soļus pretī uzticēšanās palielināšanai un informācijas atklātībai.

Ņemot vērā iepriekš minēto, un, lai kliedētu aizdomīgumu un šaubas, kas šobrīd pamatoti valda Latvijas sabiedrībā, Latvijas Reģionu apvienība savā vēstulē augstākajām valsts amatpersonām aicina atslepenot dokumentus vai vismaz to daļu, kas paredz nepieciešamību tik steidzami tieši tagad pārdot banku Citadele, kā arī sniegt iedzīvotājiem loģisku un pamatotu skaidrojumu izvēlētājam pārdošanas modelim – vai tas tiešām ir Latvijai izdevīgs un atbilst valsts nacionālajām interesēm. Tāpat tā aicina paskaidrot, vai ir izskatīti arī citi alternatīvi risinājumi bankas steidzamai pārdošanai un to iespējamās sekas, tajā skaitā pārdošanas atlikšana uz vēlāku laiku, kad starptautiskā tirgus situācija būs atbilstošāka nopietnu investoru piesaistei.

Latvijas Reģionu apvienība apvieno trīs politiskos spēkus – Reģionu Aliansi, Vidzemes partiju un Apvienību iedzīvotāji no Ikšķiles novada. 12. Saeimas vēlēšanās premjera kandidāts būs politiskā spēka valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.


Написать комментарий