Latvijas pensiju sistēma – devītā ilgtspējīgākā pasaulē

foto: experto24.ru
foto: experto24.ru

Starptautiskās finanšu pakalpojumu kompānijas Allianz publiskotajā Pensiju Ilgtspējas Indeksā (PII) Latvijas pensiju sistēma atzīta par devīto ilgtspējīgāko 50 pasaules attīstītāko valstu vidū un saņēmusi visaugstāko vērtējumu starp Austrumeiropas reģiona valstīm.

Vissliktākos rezultātus starp 50 analizētajām valstīm uzrādījuši Taizemes, Brazīlijas un Japānas pensiju modeļi, kur ilgtspēju apdraud tādas tendences kā strauji sabiedrības novecošanas tempi, zems pensionēšanās vecums un augsts valsts ārējo parādu līmenis.

Baltijas valstu pensiju sistēmu augstais novērtējums saistīts arī ar to, ka tajās papildus pirmajam līmenim izveidoti arī otrais un trešais pensiju līmenis. Atzinīgi novērtēts arī fakts, ka gan Latvijā, gan Igaunijā ticis palielināts iemaksu apjoms 2. pensiju līmenī, lai kompensētu krīzes laikā samazināto iemaksu apjomu, samazinātu spiedienu uz sociālās apdrošināšanas sistēmu un minimizētu risku, ka, iestājoties pensijas vecumam, iedzīvotāju ienākumu līmenis samazinās zem nabadzības robežas, informē SEB bankas pārstāve Anna Vilsone. Salīdzinājumā ar iepriekšējo pētījumu, kas tika veikts 2011. gadā, Latvijai un Igaunijai izdevies savas pozīcijas uzlabot par divām vietām, bet Lietuvai – par četrām pozīcijām.

Allianz PII pētījums veikts, analizējot valstu demogrāfisko situāciju, pensiju sistēmas modeli un tā finansējuma avotus. PII rezultāti atspoguļo pašreizējo situāciju katras valsts pensiju sistēmā, tāpat pētījumā iekļautas rekomendācijas reformām sistēmas ilgtspējas uzlabošanai. Pētījumā secināts, ka pēdējo 20 gadu laikā veiktās reformas sociālās drošības jomā viesušas plašas pārmaiņas arī pensiju sistēmas uzbūvē un saturā. Pirmā līmeņa pensiju sistēmas pakāpeniski aizstājuši fondētie instrumenti, piemēram, pensiju fondi un uzkrājošās apdrošināšanas produkti, valsts tiešo pensiju plānu vietā nākuši uz individuālo iemaksu apjomu balstītie pensiju plāni un aizvien izteiktāk vērojama pāreja no ģimenes savstarpējā atbalsta modeļa uz valsts atbalsta modeli pensionētajiem iedzīvotājiem.

Valstis, kuras ir ilgspējīgākās pensiju sistēmas pasaulē, iespējams aplūkot galerijā augstāk!


Написать комментарий