Pretēji solījumiem daugavpiliešu pamatdaļa nevarēs maksāt tikai par savu atkritumu izvešanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils vietējās varas iestādes vairākkārt runāja par to, ka jaunā atkritumu izvešanas kārtība, kura stāsies spēkā no 1. augusta, un pakalpojuma apmaksa būs godīga un izdevīga: katrs maksās par sevi, t.i., radīto atkritumu apjomu.

Kā izrādījās, tas nenotiks. Princips, kad katra māja (nerunājot par dzīvokli) maksā par pakalpojuma apjomu, kuru patērēja (par atkritumu apjomu, kuru radīja, bet operators izveda) šajā gadījumā Daugavpilī nedarbosies, un maksa par pakalpojumu vienalga visiem dzīvokļu īpašumiem tiks aprēķināta vienādi.

DzKSU vadītājs Jevgeņijs Oļenovs paskaidroja, ka nav iespējams aprēķināt, cik atkritumu radījusi katra māja, jo šajā gadījumā skaitītāju nav. Tādējādi, kamēr iedzīvotāji pārņems pārvaldes tiesības, maksa tiks aprēķināta pēc iepriekš minētā principa, kuru nosaka MK noteikumi.

Ja iemītnieki pārņems pārvaldes tiesības, viņiem būs tiesības lemt, kā viņi maksās par atkritumu izvešanu, paskaidroja DzKSU. Līdz šim brīdim atsevišķu māju iemītnieki nevarēs, piemēram, kā tas izdarīts Rēzeknē, iežogot savus atkritumu konteinerus un maksāt tikai par saviem atkritumiem. Kā skaidro speciālisti, konteineri jāiežogo, lai vasarnieki, privātā sektora iedzīvotāji vai uzņēmumi nevarētu izmest atkritumus svešā konteinerā un noslēgtu līgumus ar operatoru, kā to nosaka likums. Apzinīgie daudzdzīvokļu māju iemītnieki no savas puses maksās par atkritumu izvešanu mazāk, jo to apjoms samazināsies.

Tomēr, kā izrādījās, Daugavpils iedzīvotājiem šajā gadījumā būs grūti panākt taisnīgumu. Patlaban notiek jaunā operatora pārrunas ar juridiskām personām un kooperatīviem, ar kuriem daudzdzīvokļu māju iemītniekiem ir kopēji atkritumu savākšanas laukumi. Tomēr jaunais operators acīmredzot ticēs uzņēmumu vārdiem, bet tie pasūtīs minimāla atkritumu apjoma pakalpojumu. Tā rezultātā komersanta faktiskais atkritumu apjoms automātiski kļūs par iedzīvotāju atkritumiem.

Mazo māju iemītniekiem operators piedāvā slēgtus konteinerus, tomēr šie iedzīvotāji, nepārņemot īpašuma tiesības, arī nevarēs maksāt tikai par sevi. Šis pasākums būs principiāls, lai disciplinētu citus.

No mājām, kuras apkalpo DzKSU, tikai viena māja ir pārņēmusi pārvaldes tiesības un varēs noteikt savu atkritumu izvešanas kārtību. Atbildot uz jautājumu, kādēļ Rēzeknē lielākā māju daļa ir pārņēmusi pārvaldes tiesības un tagad maksā tikai par savu atkritumu apjomu, J. Oļenovs atbildēja, ka Rēzeknē tikai izmantoti pietiekami stingri pasākumi. To būtība bija šāda: apkalpojošā organizācija maksimāli izmantoja savas tiesības veikt darbus pēc saviem ieskatiem, bet pēc tam izrakstīja iedzīvotājiem rēķinus. Lai no tā izvairītos, iedzīvotāji pārņēma pārvaldes tiesības. Tomēr, kā atzīmēja J. Oļenovs, Daugavpils DzKSU to nedara.

Runājot par atkritumu izvešanu, J. Oļenovs paziņoja: matemātiskie aprēķini parādīja, ka Daugavpils daudzdzīvokļu māju iemītnieki līdz ar jaunā operatora ierašanos par atkritumu izvešanu maksās par 700 tūkst. eiro mazāk nekā iepriekš. 
 

 


Написать комментарий