Latvijas valdība tērēs naudu, lai bruņotos

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Valdība akceptēja Aizsardzības ministrijas (AM) vēlmi izlūkošanas un pretgaisa aizsardzības spēju attīstībai atvēlēt 158 miljonus eiro. Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Šī summa ir paredzēta turpmākajiem astoņiem gadiem, ziņo LETA.

Valdība akceptējusi AM priekšlikumus izlūkošanas un pretgaisa spēju attīstībai, kas paredz gaisa telpas novērošanas sensoru un radaru iegādi un uzstādīšanu, individuālo pretgaisa aizsardzības sistēmu un ieroču iegādi, kā arī modernizāciju. Ar modernām sistēmām tiks aprīkoti patruļkuģi, kā arī attīstītas taktiskās izlūkošanas spējas, klāstīja Vējonis.

"Ja mēs šo visu realizēsim, varēsim nodrošināt zemo lidojumu identifikāciju pierobežā, paaugstināsim Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un pretgaisa aizsardzības spējas," sacīja ministrs. Viņa nosauktā summa - 158 miljoni eiro - paredz gan iekārtu iegādi, to uzstādīšanu un ekspluatācijas izmaksas, gan arī personāla apmācību to lietošanā.

Valdība šodien arī akceptēja NBS prioritāšu pārskatīšanu, vairākas prioritātes pavirzot sarakstā uz augšu. Jaunās prioritātes ir pašaizsardzības spēju stiprināšana, kaujas spēju stiprināšana, konkrētu vienību kaujas gatavības paaugstināšana, kā arī agrīnās brīdināšanas spēju stiprināšana. Kā prioritātes ir noteiktas pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšana un zemessardzes modernizācija.

AM izvēlējusies risinājumu gaisa telpas novērošanas sistēmu iegādei. Latvijas pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanai AM saņēma piedāvājumus no 13 kompānijām par iespējām iegādāties gaisa telpas novērošanas sistēmas. NATO un Eiropas Savienības valstu kompānijas piedāvājušas vairāk nekā 15 dažādas sistēmas.

Pēc informācijas izvērtēšanas ministrijas un bruņoto spēku eksperti sagatavoja atbilstošāko risinājumu novērošanas sistēmu iegādei un šo risinājumu akceptēja arī Vējonis, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja AM pārstāvis Kaspars Galkins.

Ministrijā gan atturējās izpaust novērošanas sistēmu izmaksas un kompāniju, no kuras stratēģiski svarīgais pirkums varētu tikt iegādāts. Tiklīdz valdība dos zaļo gaismu novērošanas sistēmu iegādei un piešķirs atbilstošu finansējumu, ministrija sāks sarunas ar kompānijām par pretgaisa aizsardzības raķešu iegādi. Par raķetēm kompāniju aptauja netiks veikta, jo šādus ieročus piedāvā tikai nedaudz uzņēmumu un bruņotie spēki jau zina savas vajadzības.


Написать комментарий