Viedoklis: „kultūras skolas soma” ir laba ideja, kuru jāfinansē valstij

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, 21.jūlijā Marka Rotko mākslas centrā notika gaidāmajai Latvijas simtgadei veltīta diskusija.

Tika izteiktas dažādas idejas par to, kas būtu paveicams valsts svētku priekšvakarā, tomēr lielāko atzinību guva iecere izviest „kultūras skolas somu”. Ieceres pamatā ir nodrošināt skolēnus ar iespēju bezmaksas apmeklēt muzejus, operu, teātri un citas kultūras iestādes.

Sazinoties ar Daugavpils vicemēru Jāni Dukšinski, portāla Gorod.lv korespondents noskaidroja, ka līdzīga ideja mūsu pašvaldībā tika apspriesta jau pērn, tomēr budžetā nepieciešamie līdzekļi netika paredzēti.

„Mēs jau norādījām, ka skolēniem jāsaņem ne tikai akadēmiskās zināšanas, bet arī jāapmeklē muzeji, kultūras centri, piemēram, Marka Rotko mākslas centrs”, atzīmēja J.Dukšinskis.

Pēc 1.vicemēra domām, iecere ieviest „kultūras skolas somu” ir ļoti laba, tādēļ jāmeklē līdzekļi tās īstenošanai.

Daugavpils novada domes Kultūras pārvaldes vadītāja Ināra Mukāne arī atzīmēja, ka „kultūras skolas somas” koncepcija ir lietderīga un svarīga, norādot, ka mūsu novada muzeji cenšas realizēt līdzīgas idejas: „Katrs no 3 muzejiem ir izstrādājis īpašu bezmaksas programmu, kuru iestāžu darbinieki prezentē skolās, runājot par kultūru un vēsturi. Tādēļ man ļoti iepatikās iecere ieviest „kultūras skolas somu”, vienīgais, gribētos, lai tā būtu valsts programma. Varētu kādā veidā novērtēt šo „somu” un iedalīt, teiksim, 30 eiro gadā katram skolēnam”.

I.Mukāne atzīmēja, ka ne tikai skolēni, bet arī studenti, kuri apgūst ar kultūras jomu saistītas programmas, nevar atļauties apmeklēt kultūras iestādes.


Написать комментарий