Āfrikas cūku mēris strauji izplatās arī Polijā

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Polijas pierobežā ar Baltkrieviju, septiņu kilometru attālumā no robežas, sešām atrastām mirušajām meža cūkām apstiprināta Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa klātbūtne.

Mirušās meža cūkas, kurām konstatēts ĀCM vīruss, atrastas Grodekas provincē, šādu informāciju saņēmis Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Latvijā.

Pēdējo reizi ĀCM vīrusa uzliesmojums Polijā konstatēts 9.jūlijā, pirms tam – februārī un maijā.

Kā zināms, Latvijā ĀCM ir konstatēts 26 meža cūkām un 19 mājas cūkām 11 saimniecībās.

BNN jau ziņoja, ka ĀCM ārkārtas situācijas zonā iekļaujama visa Latvijas pierobeža ar Krieviju un Igauniju, otrdien, 22.jūlijā, nolēma Ministru kabinets. Šāds lēmums pieņemts, jo ĀCM laboratoriski apstiprināts vēl trīs mājas cūku novietnēs ārkārtējās situācijas zonā un ir apstiprināts ĀCM Valkas novada Ērģemes pagastā.

Lai efektīgi apkarotu ĀCM un nepieļautu tā tālāku izplatīšanos valsts teritorijā, līdz šā gada 1.oktobrim ārkārtējā situācija papildus tiek izsludināta visā Rēzeknes un Ludzas novada teritorijā, kā arī Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas un Kārsavas novados, kā arī Preiļu novada Pelēču, Preiļu un Aizkalnes pagastos un Riebiņu novada Riebiņu, Rušonas un Silajāņu pagastos.

Līdz šim jau ir izsludināta ārkārtējā situācijā Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes, Ciblas novados, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastos.

Tāpat valdība atbalstīja ZM sagatavotos grozījumus rīkojumā, kas nosaka stingrākus biodrošības pasākumus cūku sugas dzīvnieku īpašniekiem ārkārtējās situācijas zonā. Rīkojums nosaka veicamos pasākumus cūku sugas dzīvnieku īpašniekiem, kuru novietnes atrodas ārkārtējās situācijas zonā un kuri nevar īstenot biodrošības pasākumus, lai efektīvāk ierobežotu ĀCM izplatību. Tāpat rīkojums nosaka, ka šādiem cūku sugas dzīvnieku īpašniekiem būs aizliegums vismaz gadu attiecīgajā novietnē turēt cūku sugas dzīvniekus, lai novērstu iespēju ĀCM vīrusam tālāk izplatīties.


Написать комментарий