Svētceļniekiem uz Aglonu jabūt piesardzīgiem, lai neizplatītu ĀCM

foto: katedrale.lv
foto: katedrale.lv

Svētceļniekiem, kas šajās dienās jau devušies vai vēl plāno doties uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā, šogad būs jārēķinās ar īpašiem piesardzības pasākumiem Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ.

Tā kā slimības skartajā teritorijā ir arī Aglonas pagasts, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sagatavojis ieteikumus svētceļniekiem, kā ar savu darbību neveicināt cūku mēra izplatīšanos.

„Nakšņot pa ceļam labāk vajadzētu mājās, kur netur cūkas. Tāpat aicinām neatstāt ceļmalās pārtikas atkritumus, piemēram, no sviestmaizēm, bet izmest tikai apdzīvotās vietās tam speciāli paredzētos konteineros; ejot cauri mežam vai pa meža ceļiem, iespēju robežās notīrīt apavus, lai nenestu tālāk iespējamo risku izplatīt [cūku] mēri. Kas ļoti jāņem vērā - cilvēkiem, kas no pašas Latgales dodas uz Aglonu, no šīm karantīnas zonām līdzi neņemt cūkgaļu un tās produktus. Un pārējiem svētceļniekiem, kas dosies atpakaļ no Aglonas uz savām mājām, neņemt līdzi nekādus ciemakukuļus. Labāk paēst uz vietas, sabiedriskās ēdināšanas vietās un neko uz mājām nevest,” atgādina PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja Madara Stinka.

Jau vēstīts, ka ne Āfrikas, ne klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem, bet ir ļoti bīstams mājas un meža cūkām. Cilvēks var pārnest slimību ierosinātājus ar pārtiku, apģērbu, apaviem un sadzīves priekšmetiem.


Написать комментарий