Latvijas uzņēmējiem rodas grūtības pārorientēties no Krievijas uz Eiropu

foto: nra.lv
foto: nra.lv

Gaidot Krievijas atbildi uz kārtējām Eiropas Savienības (ES) sankcijām, arvien vairāk Latvijas uzņēmēju sākuši meklēt savas produkcijas noietu ārpus Krievijas.

Tiesa, ielaušanās Rietumu tirgos prasa gan ilgu laiku, gan investīcijas, kas daudziem var nebūt pa spēkam. Eksperti norāda, ka šajos apstākļos ES vajadzēs domāt par finansiālu atbalstu Latvijas un citu valstu uzņēmējiem, kuri cietīs no savstarpējo sankciju piemērošanas, svētdien vēsta LTV Panorāma.

Pārstrādes uzņēmumi ir tie, kurus, iespējams, visvairāk varētu skart Krievijas atbildes pasākumi uz ES ieviestajām sankcijām. Lai gan daži uzņēmumi tam jau ir gatavi un atraduši veiksmīgus noieta tirgus Rietumos, uzņēmēji norāda - krievi par mūsu konserviem aizvien ir gatavi maksāt vairāk.

Zivju pārstrādes uzņēmums Karavela ir viens no retajiem, kas paralēli Krievijas tirgum pirms septiņiem gadiem sāka eksportu uz Rietumu tirgiem, lai gan to iekarošana nav bijis viegls uzdevums. Uzņēmuma valdes loceklis Andris Bite stāsta, ka naudas daudzums šeit nav galvenais. Šobrīd puse no uzņēmumā saražotā tiek pārdota Eiropas tirgos - uz Zviedriju un Dāniju eksportē vairāk gatavās produkcijas nekā nonāk Krievijā. Neskatoties uz to, Krievijas patērētāji aizvien nodrošina 70% uzņēmuma peļņas, jo Eiropa par konserviem maksā mazāk. Eiropas tirgus šim un vairākiem citiem uzņēmumiem kalpos kā glābšanas riņķis, ja Krievijas sankcijas tiešām sekos.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols atzīst, ka pieaugot politiskajam saspīlējumam, ekonomiskajām sankcijām gatavojušies abu pušu uzņēmēji. "Latvijas preču noiets uz Krieviju un Ukrainu 2014.gada pirmajā pusē ir pieaudzis, tāpēc, manuprāt, šīs te krīzes gaidas ir devušas citu efektu. Daudzi, arī Krievijas uzņēmēji, ir iepirkuši lielāku rezervi ar Latvijas produkciju."

Pieaugot arī uzņēmēju interese par iespējām pārorientēt preču noieta tirgus, bet ne vienmēr tas ir iespējams, apgalvo Ozols. "Ja mēs velkam vēsturiskas paralēles, kā Krievija traucēja Gruzijai pārdot Borjomi minerālūdeni vai Moldovai vīnus, tad viegli teikt - nekas traks, atrodiet noietu citās valstīs. Pamēģiniet atrast noietu Eiropā Borjomi minerālūdenim, kur vietējais tirgus izlutināts ar Evian, Perrier un citām markām. Ļoti līdzīgi tas ir ar Latvijas precēm."

Sankcijas ES valstis izjutīs atsevišķi. Kamēr Baltijas valstīm un Polijai būs problēmas, Spānija un Portugāle no tām iegūs, apkalpojot augošās gāzes piegādes no Āfrikas un Tuvo Austrumu reģiona, ar ko Eiropas mēģinās mazināt atkarību no Gazprom. Ozols uzskata, ka nepieciešams ES kompensāciju mehānisms tām nozarēm, kas no sankcijām cietīs visvairāk.


Написать комментарий