CNN: Krievija laikā nav fiksējusi ASV izlūklidmašīnu

foto: kadrs no video
foto: kadrs no video

Nākamā diena pēc Malaizijas Boeing katastrofas, kad Krievijas un ASV attiecības sasniedza vārīšanās punktu, nav labākais moments tam, lai debesīs virs Baltijas jūras Krievijas iznīcinātājs vajātu ASV izlūklidmašīnu, domā CNN korespondents.

Turklāt pēc viņa vārdiem vēl vairāk eļļas ugunī pielej militārās mācības, kuras Krievija sāk Ukrainas pierobežā. Eksperti brīdina, ka var notikt provokācijas.

Mēs uzzinām jaunas detaļas par ļoti bīstamo Krievijas iznīcinātāja un ASV izlūklidmašīnas konfrontāciju debesīs. CNN korespondenta Braiena Toda reportāža.

Pēc avotu ziņām tā bija konfrontācija viens pret vienu aukstā kara garā, kura notika virs Eiropas debesīm. Līdz šim laikam tā tika turēta slepenībā. 18. jūlijā, nākamajā dienā pēc tam, kad Ukrainā tika notriekta Malaizijas lidmašīna MH17, vismaz viens Krievijas iznīcinātājs vajāja ASV izlūklidmašīnu virs Baltijas jūras, – ziņo russian.rt.com.

Hizers Konli, Stratēģisko un starptautisko pētījumu centrs: Jau vairākkārt Krievija ir ne tikai pārbaudījusi kaimiņvalstu suverēnās gaisa telpas stabilitāti, bet arī veikusi provokatīvākas un agresīvākas darbības, tai pašā laikā konflikts Ukrainā attīstās.

Tas līdzinājās ainai no filmas „Labākais šāvējs”. Amerikas ierēdņi pateica CNN korespondentei Barbarai Stārai, ka lidmašīna RC135 River Joint atradās starptautiskā gaisa telpā, kur nodarbojās ar Krievijas militāristu noklausīšanos. Tās pārtveršanai tika nosūtīts Krievijas iznīcinātājs. Pēc Zviedrijas masu mēdiju ziņām ASV lidmašīna lidoja virs Kaļiņingradas – Krievijas teritorijas starp Poliju un Lietuvu. Pēc to ziņām, tiklīdz lidmašīnas pilots saņēma brīdinājumu, ka Krievija mēģina to pārtvert, pilots mēģināja nozust un lidoja virs Zviedrijas pilsētas Gotlandes, kura atrodas 180 jūdžu attālumā. Saskaņā ar ASV ierēdņu paziņojumiem lidot Zviedrijas gaisa telpā bez atļaujas bija kļūda.

Pēc ekspertu teiktā, RC135 River Joint pilda slepenas misijas, bet tās iespējas ir iespaidīgas. Tā var uztvert tik stiprus signālus, kā IIBO sistēmas signāls, un tik vājus signālus, kā mobilā telefona zvans.

Dens Vaserbli, „Informācijas grupa Džeina”: Lai lidmašīna spētu pildīt šādas misijas, uz tās borta atrodas izlūkošanas speciālisti, kuri apskata datus un tos sintezē. Tāpat datus var nosūtīt virsniekiem uz Zemes, kuri var strādāt ar tiem lielākā apjomā. Vai tos var nosūtīt augstāk, uz turieni, kurs strādā U-2 izlūklidmašīna.

Analītiķi domā, ka pieaugošais sasprindzinājums starp ASV un Krieviju īpaši bīstams tieši šobrīd. Šonedēļ Krievija sāk vērienīgas militārās mācības Ukrainas pierobežā.

Hizers Konli: Tas nozīmē, ka pieaugs iespējamo negadījumu un provokāciju risks un, iespējams, uzbrukumi Ukrainā kļūs intensīvāki.

Braiens Tods, CNN korespondents: Mums neizdevās panākt Krievijas ierēdņu komentārus par šo gandrīz notikušo lidmašīnu tikšanos. Zviedrijas pārstāvis neminēja, ka tie bija amerikāņi, bet mums pateica, ka „tās vēstniecības pārstāvji, par kuriem ir runa” tika izsaukti uz Ārlietu ministriju, kur viņiem tika izteikts protests par Zviedrijas gaisa telpas pārkāpumu.


Написать комментарий