Arī Valsts policijas (VP) dati liecina, ka šogad velozagļi ir sarosījušies. Saskaņā ar VP statistiku, šogad nepilnu septiņu mēnešu laikā par velosipēdu zādzībām ir ierosināti jau 589 kriminālprocesi, kas ir par 40% jeb 169 kriminālprocesiem vairāk nekā identiskā laika periodā 2013. gadā. Visvairāk velosipēdu zādzību reģistrētas tieši Rīgas centrā. Kopumā Rīgā vien fiksēti 933 velosipēdu zādzību gadījumi.

"VP novērojumi liecina, ka visbiežāk tiek zagti tie velosipēdi, kas ir atstāti nepieslēgti vai arī pieslēgti ar parastajām drošības trosēm, no kurām ar speciālu aprīkojumu velosipēdu zagļi var atbrīvoties pāris sekunžu laikā," atklāj Dairis Anučins, VP sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists.

"Biežākie zādzību gadījumi reģistrēti Rīgas centrā un no tirdzniecības centriem, kur proporcionāli atrodas visvairāk velosipēdu. Cīņā ar velozādzībām VP izmanto dažādas taktikas un metodes. Sadarbojamies arī ar Pašvaldības policiju. Aktīvā darba rezultātā katru nedēļu tiek atrasti un aizturēti vairāki velosipēdu zagļi un reģistrētie nozagtie velosipēdi – atgriezti to īpašniekiem," informē Anučins.

"VP aicina cilvēkus reģistrēt savus velosipēdus CSDD, lai velosipēda zādzības gadījumā izmeklēšanas process būtu operatīvāks, kā arī atrasto velosipēdu varētu atpazīt un atgriezt tā patiesajam īpašniekam," uzsver VP pārstāvis.

Velosipēdi zagti no telpām pilsētas centrā un slēgtiem šķūņiem, zagti arī tie velosipēdi, kas bijuši pieslēgti pie metāla staba. Analizējot pieteiktos apdrošināšanas gadījumus par velosipēdu zādzībām, "BTA" secinājusi, ka zādzību apstākļi liecina par apzinātu un iepriekš plānotu zagļu rīcību.

"BTA" šogad pieteikti apdrošināšanas gadījumi, kad velosipēdi zagti pat publiskās vietās. Visbiežāk garnadži ielauzušies iekštelpās, kur velosipēdi ir atradušies no ārpuses redzamā vietā. Piemēram, Rīgā garnadži atlauza durvju slēdzeni un ielauzās šķūnī, no kura nozaga divus velosipēdus; viens no šiem velosipēdiem šobrīd ir jau atgūts.

Savukārt Daugavpilī garnadži nekautrējās pilsētas centrā izsist ēkas vitrīnas logus un paņemt divus velosipēdus. Tikmēr citos pieteiktajos apdrošināšanas gadījumos velosipēdi tika nozagti, kamēr tie atradās pieslēgti pie dzelzs stabiem (ceļa zīmēm) ar troses slēdzeni. Raugoties uz pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem par velosipēdu zādzībām, "BTA" eksperti norāda, ka zādzību apstākļi liecina par iepriekš plānotu zagļu rīcību.

"Raugoties uz šogad pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem par velosipēdu zādzībām, aicinām vairāk pievērst uzmanību velosipēdu drošībai, piemēram, izvēlēties U-veida slēdzenes, kas ir drošākas nekā troses slēdzenes, neatstāt savu velosipēdu nomaļās vietās u. tml.," norāda Iveta Rijniece, "BTA" apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore.