EDSO novērotāji palīdzējuši Ukrainas karavīriem aizbēgt uz Krieviju

foto: kvedomosti.com
foto: kvedomosti.com

EDSO novērotāji atskaitē paziņojuši, ka palīdzējuši Ukrainas karavīriem pāriet uz Krievijas teritoriju caur Rostovas apgabala robežkontroles punktu „Gukovo”.

Izplatītajā paziņojumā teikts, ka 1. un 2. augustā „ar viņiem pa telefonu sazinājās 72. mehanizētās kājnieku brigādes virsnieki, kuri apgalvoja, ka aptuveni 600 Ukrainas militārpersonas nonākušas aplenkumā”, ziņo ITAR-TASS.

„Pēc virsnieku vārdiem pārrunas ar separātistiem par to, lai atvērtu atkāpšanās koridoru, bija bez rezultātiem. Virsnieki palūdza EDSO novērotājus palīdzēt pāriet uz Krievijas teritoriju un vērsās pie savas vadības Ukrainas Aizsardzības ministrijā, lai tā piekristu šādam variantam”, – tiek atzīmēts atskaitē.

EDSO novērotāji ziņoja, ka „nodevuši Ukrainas militāristu lūgumu par brīvu robežas šķērsošanu caur robežkontroles punktu Krievijas varas orgāniem un saņēmuši to piekrišanu”.

EDSO misija paziņoja, ka „2. augustā 22:00 divpadsmit 72. brigādes militārpersonas šķērsojušas robežu. Nākamajā dienā, 3. augustā pēc šo karavīru komandiera lūguma Krievija organizēja viņu transportēšanu atpakaļ”, teikts dokumentā. Turpat tiek atzīmēts, ka militārpersonas „šķērsoja robežu atpakaļ naktī no 3. uz 4. augustu”.

„4. augustā no 00:45 līdz 10:20 437 militārpersonas (tai skaitā 147 robežsargi) pārgāja uz Krievijas teritoriju ešelonos pa 100 cilvēkiem. Viņi tika izvietoti tranzīta telpā. Ievainotajiem karavīriem tika sniegta pirmā palīdzība, un viņus ar ātrās palīdzības mašīnu aizveda uz slimnīcu”, – tiek uzsvērts EDSO atskaitē.

Saskaņā ar dokumentu pāreja kļuva iespējama pēc 72. brigādes komandiera pārrunām ar EDSO novērotājiem robežkontroles punktā „Gukovo” šī punkta komandiera klātbūtnē, – ziņo vz.ru.

„4. augustā 06:00 laikā, kad Ukrainas karavīri šķērsoja robežu ar Krieviju, EDSO novērotāji dzirdēja sprādzienus un šāvienus no dažāda kalibra ieročiem un redzēja melnus dūmus vietā, kur iepriekš atradās 72. brigādes pozīcija Ukrainas teritorijā”, – teikts dokumentā.

Turpat ir arī norādīts, ka intensīvus šāviņus un to sprādzienus, tai skaitā šāviņu sprādzienus, kuri nokrita Krievijas teritorijā, 4. augustā varēja dzirdēt visu dienu.

Atskaitē teikts, ka pirmdien 15:00 „192 karavīri devās atpakaļ uz Ukrainu ar autobusu”.

Tāpat EDSO novērotāji informē, ka lūgumi par patvēruma sniegšanu netika fiksēti.

Ukraina apstiprināja, ka 12 karavīri ir pārgājuši uz Krievijas teritoriju. Pirmdien Krievijas Rostovas apgabala FDD Robežsardzes pārvaldes preses dienesta vadītājs Vasīlijs Malajevs paziņoja, ka naktī ar lūgumu piešķirt patvērumu uz Krievijas teritoriju pārgājuši 438 Ukrainas karavīri.

Turklāt separātisti paziņoja, ka viņi paši ir atlaiduši karavīrus, kuri piekrita atstāt tehniku: „Separātistiem tika nodotas apmēram 60 tehnikas vienības, materiālā daļa un visi ieroči. Pēc tam viņus atlaida uz Krieviju”.


Написать комментарий