Ķīnā aizliedz izmantot sabiedrisko transportu cilvēkiem ar garām bārdām

foto: Scanpix
foto: Scanpix

Ķīnas musulmaņu apdzīvotā Siņdzjanas reģiona pilsētā amatpersonas aizliegušas izmantot sabiedriskos autobusus cilvēkiem ar garām bārdām vai musulmaņu drēbēm, izraisot protestus no ārzemju cilvēktiesību aizsardzības organizācijas puses, ziņo valsts mediji.

Karamajas amatpersonas aizliedza izmantot autobusus cilvēkiem ar parandžām, čadrām (musulmaņu sieviešu viegls plīvurs, kurā atstāta tikai šaura sprauga acīm) un apģērbiem, uz kuriem redzams islāmam tradicionālais zvaigznes un pusmēness simbols, informēja vietējais medijs.

Transportu aizliegts izmantot arī vīriešiem ar "garu bārdu" - "tos, kuri nesadarbosies ar pārbaudes grupām, nodos policijai."

Siņdzjana ir resursiem bagāts reģions pie Vidusāzijas robežas, kurā dzīvo Ķīnas uiguru minoritāte, kas lielākoties ir islāma sekotāji. Gada laikā sadursmēs starp vietējiem iedzīvotājiem un valsts bruņotajiem spēkiem bojā gājuši simtiem cilvēku.

Vairākos nāvējošos uzbrukumos civiliedzīvotājiem ārpus šī reģiona Ķīnas valdība vaino "teroristus", kuri vēlas reģiona neatkarību. Tomēr cilvēktiesību aizsardzības organizācijas norāda, ka tieši uiguru reliģijas un kultūras brīvības ierobežojumi rada spriedzi.

Ķīna pagājušajā mēnesī pastiprināja aizliegumu studentiem un valdības personālam ieturēt gavēni ramadāna laikā un amatpersonas mēģina pārliecināt Siņdzjanas iedzīvotājus nenēsāt islāmam tradicionālos plīvurus.

Karamajas aizliegums ir "tipiska diskriminācija (..) kas rada papildu spriedzi starp uiguriem un Pekinu," skaidroja trimdas organizācijas Pasaules uiguru kongresa (WUC) preses pārstāvis Dilšats Rešits.

Ķīnas valsts mediji svētdien ziņoja, ka uzbrukumā pagājušā nedēļā Siņdzjanā tikuši nogalināti gandrīz 100 cilvēki, ieskaitot 59 "teroristus".

Ziņa publicēta pāris dienas pēc Ķīnas lielākās mošejas valsts ieceltā imama nošaušanas Kašgarā.

Pēc nāvējošiem teroristu sprādzieniem Siņdzjanas galvaspilsētā Urumči Ķīnas valdība izsludināja gadu ilgu terorisma apspiešanas operāciju un tikuši arestēti simtiem teroristu. Palielināta arī drošība sabiedriskajā transportā.

Pagājušajā mēnesī Urumči amatpersonas aizliedza autobusa pasažieriem ņemt līdzi dažādus priekšmetus, kā šķiltavas un jogurtu, ziņoja valsts mediji.

Siņdzjanā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados neilgus laika posmus pastāvēja uiguru valsts, kas pazīstama kā Austrumturkestānas republika. Taču 1949.gadā tā tika varmācīgi iekļauta komunistiskās Ķīnas sastāvā.

Gandrīz puse no Siņdzjanas reģiona 20 miljonus lielā iedzīvotāju kopskaita joprojām ir uiguri, tomēr reģionā tiek iepludināts aizvien lielāks etnisko ķīniešu skaits. Ja 1949.gadā ķīniešu īpatsvars Siņdzjanā bija seši procenti, tad šobrīd tas jau pārsniedzis 40%.


Написать комментарий