A. Lazdāns: Medniekiem kompensācija par nošautajam mežacūkām uzreiz netiek izmaksāta

foto: visualstudio.lv
foto: visualstudio.lv

Portāls Gorod.lv jau ziņoja, ka Āfrikas cūku mēra izplatīšanās dēļ, un tādēļ, ka viena no galvenajām metodēm, ar kuras palīdzību atbildīgie dienesti plāno cīnīties ar mežacūku un mājas cūku bīstamās infekcijas izplatīšanos, ir būtiska to populācijas samazināšana, tika nolemts stimulēt Latvijas medniekus.

Tomēr portāla redakcijā vērsās mednieks, kurš dzīvo Vecsalienas pagasta teritorijā. Viņš pastāstīja par savu gadījumu – Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji, kad pieņēma pieaugušu mežacūku un divus sivēnus, paziņoja, ka nekādu noteikumu par kompensāciju izmaksu nav, tādēļ kompensācija medniekam nepienākas.

Tādēļ portāla Gorod.lv korespondents vērsās pie PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītāja Antona Lazdāna un noskaidroja, vai mednieki saņem kompensāciju par paveikto darbu.

A. Lazdāns paziņoja, ka šāds gadījums nevarēja notikt, jo Vecsalienas pagasts ietilpst zonā, kuras teritorijā notiek intensīva mežacūku izšaušana.

Tālāk tika pastāstīts par procesu, kurš seko pēc mežacūkas nošaušanas: „Ja licencēts mednieks ir nošāvis mežacūku sev, viņam jāpaņem asins paraugi un jānosūta tos uz jebkuru PVD filiāli, gaļa paliek viņa ledusskapī līdz analīžu rezultātu saņemšanai. Kompensācija par analīžu veikšanu sastāda 30 eiro.

Gadījumā, ja Āfrikas vai klasiskā cūku mēra vīruss tiek konstatēts, gaļa tiek atsavināta, tiek veikta dezinfekcija un izmaksāta kompensācija 200 eiro apmērā par pieaugušu mežacūku un 50 eiro par sivēnu. Ja mednieks nolemj nodot mežacūku, viņam par to jāpaziņo mūsu dienestam, pēc tam pie viņa ierodas inspektors, kurš paņem asins paraugu, bet pēc tam noformē nepieciešamos dokumentus, kurus nosūta uz Rīgu. Tur dokumenti tiek izskatīti, un tiek pieņemts lēmums par kompensācijas izmaksu”.

A. Lazdāns atzīmēja, ka šis process pieprasa laiku, tādēļ ir saprotams, ka mednieki nevarēs saņemt kompensāciju dažu dienu laikā. Neskatoties uz to, mednieki pēc PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītāja vārdiem pietiekami aktīvi iziet jau aprakstīto procesu.


Написать комментарий