Krāsaini un saviļņojoši nosvinēti Rēzeknes pilsētas svētki “Jūra līdz ceļiem!”

foto: M.Upenieces foto
foto: M.Upenieces foto

Krāsaini un saviļņojoši no 1. līdz 3.augustam tika svinēta Rēzeknes 729. dzimšanas diena ar svētku moto „Jūra līdz ceļiem!”, kopīgi izbaudot gan viduslaiku noskaņas Rēzeknes pilskalnā, gan vienojoties jūras tematikai atbilstošās dziesmās, radošajās aktivitātēs un divos svētku gājienos, ziņo Rēzeknes pašvaldības portāls.

1. augustā Rēzeknes pilsētas svētku vakars aizritēja viduslaiku noskaņās Rēzeknes pilskalnā, kur vēstures rekonstrukciju klubi no Latvijas "Kroma kolna bruolistes", "Heiligenberg", "Ugunszīme", "Rodenpois", Pleskavas "Truvorov krest" un Vitebskas "Nagļfar" bija iekārtojuši savas apmetnes un aicināja iepazīt gan viduslaiku ikdienas nodarbes, gan apskatīt un izmēģināt dažādus kaujas ieročus, piedaloties improvizētajās cīņas. Cauri svētku pasākumam vijās leģenda par koklētāja nenogurstošo cīnīšanos par princeses Rozes atbrīvošanu. Koklētājam palīgā nāca vēstures klubu dalībnieki, demonstrējot viduslaiku cīņas mākslu, iesaistot skatītājus gan savstarpējās sacensībās, gan viduslaiku dejās, skanot viduslaiku mūzikai grupas “Obscurus Orbis” sniegumā. Rēzeknes folkloras kopa ”Rūta”, deju kopa ”Dziga” un Baltkrievijas folkloras ansamblis ”Sjabrina” ik pa brīdim kliedēja cīņas asumus ar jautrām dziesmām un dejām, līdz viduslaiku cīņu noslēgumā tika parakstīts miera līgums starp Rēzeknes pilsētu un cīņas klubiem. Koklētājs un princese Roze laimīgi satikās un visi kopā varējām svinēt mīlestības svētkus, kas iesākās ar vērienīgu uguns šovu lietuviešu izpildījumā, bet turpinājās ar  grupas “ElektroFolk” koncertu.

2.augusta rīts Rēzeknē ausa ar pamatīgām lietusgāzēm, ļaujot pavisam reāli aptvert pilsētas svētkos aktualizēto jūras tēmu, tomēr saule pavisam drīz atgriezās un pusdienlaikā Rēzeknē varēja manīt lielus un mazus “jūrniekus”, kuri, ģērbušies īstos un stilizētos jūrnieku kreklos, labprāt iesaistījās visdažādākajās aktivitātēs – savstarpēji sacentās zābaku mešanā, maisu un enkuru cilāšanā, virves vilkšanā, patruļkuģa sviedlīnes mešanas un roku laušanās sacensībās, daži draudzīgi uzspēlēja mini novusu un pārbaudīja savu veiklību stafetē, citi meklēja dārgumus un apguva jaunas amata prasmes, veidojot māla svilpauniekus un papīra kuģīšus, dziesmu mīlošie piedalījās “Dziesmu karos”, bet mākslu mīlošie vēroja LMA Latgales filiāles mākslinieku apvienības “From Silence” un grupas “Time Beat” performanci.

Dažāda bruņoto spēku tehnika un ekipējums piesaistīja gan bērnu, gan pieaugušo uzmanību un visi aizrautīgi pētīja karavīru, robežsargu un zemessargu ieročus, un vēroja kinologu un sapieru paraugdemonstrējumus. Īpašu svētku gaisotni varēja baudīt Zemessardzes pūtēju orķestra un Valsts Robežsardzes koledžas kora koncertā, kas sirdīm lika pukstēt straujāk un  dziedāt līdzi. Svētku viesi tika cienāti ar zemessargu lauka virtuvē gatavoto karavīra putru un Austrumlatgales Profesionālā vidusskolas gatavotajiem makaroniem flotes gaumē. Tās deva spēku un enerģiju visam vakaram un doties kopīgi priecāties par krāšņo svētku gājienu.

Smaidi, enerģijas apmaiņa un savstarpējā kopības sajūta gluži kā uz kuģa valdīja Rēzeknes pilsētas svētku gājienā, kas notika otro gadu pēc kārtas un patīkami pārsteidza ar rēzekniešu atsaucību un aizrautīgu sevis prezentēšanu. Gājienā piedalījās 30 komandas, tostarp, Zemessardzes pūtēju orķestris, Jūras spēku flotes krasta apsardzes patruļkuģa P-09 „Rēzekne” komanda, Rēzeknes garnizona Zemessardzes vienības, pūšamo instrumentu orķestris “Rēzekne”, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta komanda, SIA ALBA-LT,  Baltijas starptautiskās akadēmijas komanda “Baltijas kuģis”, BTA INSURANCE COMPANY,  deju studija „DYNAMIC HIT”, biedrības „Eņģeļi ar mums” komanda “Jūrā saule aust un riet”, biedrības “Latgolys golds”, Rēzeknes Augstskolas komanda „Uzlecošā saule”, Valsts zemes dienesta Latgales reģionālās nodaļas Rēzeknes biroja komanda „Laikam līdzi”, Latgolys studentu centrs, LMA Latgales filiāles komanda, European Association „World-Our Home”- Pasaule Mūsu Mājas, SIA „Rēzeknes gaļas kombināts”, AS SEB Banka, deju studija “ STOPTIME”, TIM-WOKEU Olimpiskā taekvondo sporta klubs, PII „Varavīksne”, komanda „Rēzeknes Mis un Misteri”, Kolonna Hotel Rēzekne un restorāna "Rozālija" (SIA REHO) komanda “Jūras Kuki”, Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs „Zeimuļs”, AAS Baltijas Apdrošināšanas Nams, SIA “Latgalija”, Rēzeknes bērnu – jaunatnes sporta skola, Latgales Kultūrvēstures muzeja komanda “Pērļu zvejnīki”, kā arī vieskolektīvi – folkloras ansamblis “Sjabrina” (Vitebska), vēstures rekonstrukciju klubi “Nagļfar” (Vitebska) un “Truvorov krest” (Pleskava), piedaloties vairāk kā 600 dalībniekiem.

Žūrijas vērtējumā 1.vietu ieguva Rēzeknes Bērnu – jaunatnes sporta skola, 2.vietu — LMA Latgales filiāles komanda, 3.vietu – SIA “Latgalija”, saņemot balvās šī gada pavasara plenērā “Domas lidojums” gleznotos darbus. Žūrijas atzinības ieguva viskuplāk – ar 115 dalībniekiem – pārstāvētā SIA „Rēzeknes gaļas kombināts” komanda un visskaistākā komanda „Rēzeknes Mis un Misteri”, bet vizuāli koši un atraktīvi savu tēlu bija izveidojušas pilnīgi visas komandas, ļaujot pārsteigumā uzgavilēt, aplaudēt un skandēt līdzi dažādus komandu izsaucienus.

Pēc gājiena svētku dalībniekus priecēja šī gada “Latvijas šlāgeraptaujas 2014” uzvarētāji – vietējā grupa “Ginc un Es” un mūziķis Mārtiņš Ruskis, pēc kuru uzstāšanās turpinājās koncertuzvedums „Gadalaiki”. Skatītāji ar skaļām ovācijām sveica pazīstamos mūziķus – Sonoru Vaici, Anmary, Daumantu Kalniņu un Daini Skuteli, kuri vienā vakarā ļāva izdzīvot visu gadalaiku sajūtas, brīžiem aizmirstot, ka ir karsta vasaras nakts. Uzveduma mīlas stāsts noslēdzās ar laimīgām beigām un krāšņu svētku salūtu.

3.augustā Rēzeknes galveno ielu atkal piepildīja bērnu čalas un koši gājiena dalībnieki – piekto gadu pēc kārtas ģimenes devās Bērnu ratiņu parādē, kurā šogad piedalījās 87 dalībnieki, kas ir līdz šim viskuplāk pārstāvētā ratiņu parāde. Žūrijai nebija viegli izvēlēties uzvarētājus, jo ģimenes tiešām pārsteidza ar izdomu un radošo veikumu, tomēr lēmums tika pieņemts un galveno balvu no ģenerālsponsora firmas „INTECO WOOD” – neaizmirstamu ceļojumu pa Baltijas jūru – kruīzu ar prāmi visai ģimenei uz Zviedriju žūrija piešķīra Vasjkovu ģimenei „Meža elfu brīnumainais koks”.

Mums bija, ir un būs pašiem sava jūra, jo kopā mēs varam paveikt ļoti daudz! Pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs” vadība sirsnīgi pateicas par  līdzdalību, sapratni un atbalstu svētku organizēšanā ikvienam aģentūras darbiniekam un visām iesaistītajām Rēzeknes pilsētas domes nodaļām un struktūrvienībām, īpaši Latgales Kultūrvēstures muzeja komandai un A.Paulāna Tautas lietišķās mākslas studijai, Tūrisma attīstības centra darbiniekiem, Sporta pārvaldei, Nacionālo biedrību kultūras nama komandai, Latgales vēstniecības GORS, ARPC “Zeimuļs” darbiniekiem un kolektīvu dalībniekiem. Paldies visiem kolektīviem – deju kopai “Dziga” un folkloras kopai “Rūta”, deju studijai “Dynamic Hit”, kuri kuplināja svētku koncertus, LMA Latgales filiāles studentu apvienībai “From Silence” un grupai “Time Beat” par māksliniecisko performanci, personīgi Zanei Ludboržai un akordeonistu plenēra dalībniekiem. Paldies aktīvajiem Rēzeknes jauniešiem – brīvprātīgajiem, kuri nenogurstoši gādāja gan par vieskolektīvu labsajūtu, gan izpalīdzēja dažādos organizatoriskos jautājumos. Pateicamies visiem sadarbības partneriem – Nacionālo bruņoto spēku un Valsts robežsardzes komandām, Jūras spēku flotes krasta apsardzes patruļkuģa P-09 „Rēzekne” komandai, Zemessardzes pūtēju orķestrim, 2.zemessardzes novada komandai un personīgi virsseržantei Diānai Seleckai, Valsts robežsardzes koledžas komandai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta komandai, Rēzeknes māmiņu klubam un personīgi Olgai Strodei, personīgi Leontīnei Apšeniecei, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolai, Austrumlatgales Profesionālā vidusskolai, Valsts policijai, apsardzes kompānijai “Apsargs R”  un Nacionālās pasākumu aģentūras "Uzmanības Laikmets.lv" komandai.


Написать комментарий