Sākta mājas cūku masveida likvidēšana mēra ārkārtas zonā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) turpina izplatīties - apstiprināti jauni mežacūku saslimšanas gadījumi nomedītām mežacūkām Ludzas novada Cirmas pagastā un atrastai mežacūkai Ērģemes pagastā, Valkas novadā, ziņo LETA.

PVD ir saņēmis laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina ĀCM vīrusu divām nomedītajām mežacūkām Ludzas novada Cirmas pagastā un vienai atrastajai mežacūkai Ērģemes pagastā, Valkas novadā.

Tāpat nedēļas nogalē apstiprinājās ĀCM vīrusa klātbūtne atrastajām beigtajām mežacūkām Madonas novada Ļaudonas pagastā. Mežacūkas tika atrastas mežā, netālu no lauka, kur, novācot labību, uz lauka atrada meža cūku līķus.

Pirmdien PVD saņēma informāciju, ka Polijā, 13 kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju, mājas cūkai apstiprināta ĀCM vīrusa klātbūtne. Tāpat dienests saņēma informāciju, ka pēc vairāk nekā pusgada pārtraukuma ĀCM konstatēts mežacūkai Lietuvā, Ignalinas reģionā. Konstatētais gadījums ir jau esošajā uzraudzības zonā. Pirms tam ĀCM vīruss mežacūkām Lietuvā bija konstatēts šā gada 24.janvārī.

Iepriekš PVD bija saņēmis laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina ĀCM vīrusu divām no četrām atrastajām beigtajām mežacūkām Madonas novada Ļaudonas pagastā. Viena mežacūka tika atrasta uz lauka, novācot labību, savukārt trīs mežacūkas atrada lauka malā pie meža. Mežacūku līķi jau bija sākuši sadalīties.

Tāpat 6.augusta vakarā saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprina ĀCM vīrusa klātbūtni vēl vienā piemājas saimniecībā Valkas novada Valkas pagastā, kurā tika turētas divas cūkas. ĀCM vīruss konstatēts vienai mājas cūkai. Ir veikti slimības ierobežošanas pasākumi ap skarto saimniecību, cūkas iznīcinātas.

Valkas novada Ērģemes pagastā konstatēts arī ĀCM vīruss divām nomedītajām mežacūkām.

Tāpat ĀCM vīrusa klātbūtne apstiprināta vienai nomedītajai mežacūkai Bērziņu pagastā, Dagdas novadā, un vienai atrastajai meža cūkai Dagdas novada Ķepovas pagastā.

PVD atkārtoti aicina labības novākšanas laikā, it sevišķi, ja labības lauks atrodas tuvu pie meža vai teritorijā, kurā varētu būt pārvietojušās mežacūkas, pirms labības novākšanas vajadzētu apsekot un pārliecināties, vai mežacūkas tajā nav bijušas un ēdušas labību.

Īpaša uzmanību PVD aicina pievērst, novācot ražu no laukiem, kuros tiek audzēti zirņi, kartupeļi, kukurūza.

Ja labības un ražas laikā novākšanas laikā uz lauka vai lauka malā pamanāt beigtu meža cūku, ziņojiet par to, zvanot pa PVD telefonu 20260400, vai informējiet tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi.

Tā kā situācija ar mēra izplatību kļūst arvien kritiskāka, saskaņā ar iepriekš valdībā apstiprināto pasākumu plānu sākta mājas cūku masveida likvidēšana mēra ārkārtas zonā.


Написать комментарий